De eerste bestellingen vliegen de deur uit
De eerste bestellingen vliegen de deur uit La Vie

Onzekerheid en creativiteit bij ondernemers

23 maart 2020 om 13:27 Winkels

WOUDENBERG Woudenbergse ondernemers maken zich er sterk voor om hun bedrijfsactiviteiten zoveel mogelijk door te laten gaan en hun klanten soms met creatieve oplossingen van dienst te zijn. Het coronavirus vraagt echter iedere dag om nieuwe aanpassingen. Wat die onzekerheid betekent, maken hun verhalen duidelijk.

Volgens Ingrid Zandbergen van Ferdinand Zandbergen is de onzekerheid de grootste factor. Haar bedrijf verzorgt import en export van varkens- en pluimveevlees aan de industrie en snackfabrikanten. ,,Op dit moment druppelt het nog door, maar wat gaat de overheid na 6 april beslissen?", vraagt zij zich af. Zowel aan de vraag- als aanbodkant zijn er onzekerheden. De snackfabrikanten leveren weer aan de horeca en de horeca is in ieder geval tot 6 april gesloten. Wel zijn er volgens haar mooie initiatieven voor thuisbezorgen. Aan de aanbodkant verwacht zij dat de aanvoer van verse producten zal afnemen. Ook is het onzeker of bedrijven van verpakkingsmaterialen kunnen blijven leveren.

In de bouwsector loopt het volgens Piet Legemaat, van Aannemersbedrijf Legemaat & Van Elst op de korte termijn nog door. Op dit moment zijn vooral het aanscherpen van de hygiëneregels en afstand houden voor zijn personeel belangrijk. De vrijdagmiddagborrel op de zaak is geschrapt en ieder luncht in zijn eigen bus. ,,Aan het personeel geef ik aan dat we onze rust moeten bewaren. De jonge gezonde groep is redelijk nuchter. Er is één personeelslid die een vrouw heeft met chemokuren en toch wil werken. Hem geef ik klussen waar hij alleen heen kan." Van sommige collega's met binnenklussen hoort Piet wel dat deze afgezegd worden, omdat de mensen thuiswerken en thuisonderwijs moeten geven. Op de wat langere termijn is de toekomst voor de bouwsector ook onzeker. ,,Als er een lockdown in Duitsland of België komt, stagneert onze toevoer van materialen. Ik verwacht ook een groot na-ijl effect, vanwege de instortende economie."

Ook in de transportsector loopt het werk nog wel door, vertelt een werknemer van Van Bentum. Hoelang nog hangt bijvoorbeeld af van het feit of fabrieken in Europa gaan sluiten. Hij loopt wel tegen moeilijke dingen aan. ,,Afgelopen donderdag werd bekend dat mondmaskers voor chauffeurs verplicht worden. Deze zijn nauwelijks te krijgen en volgens het RIVM zijn ze ook nog eens alleen voor medisch personeel beschikbaar", vertelt hij. Een chauffeur werd daarom in België bij een reinigingshal geweigerd. Gelukkig heeft hij nog wel net op tijd desinfecterende gel en handschoenen voor de chauffeurs besteld. Doordat de toiletten onderweg vaak op slot zijn, kunnen chauffeurs hun handen anders niet wassen. Dat Frankrijk steeds verder op slot gaat en steeds nieuwe maatregelen instelt, maakt het ook moeilijk.

Corné Klopman, manager bedrijfsbureau bij Van Voskuilen, vertelt dat zijn bedrijf al wel minder werk heeft. Van Voskuilen zorgt voor het beheer, de realisatie en het onderhoud van gas-, water- en elektraleidingen. Het bedrijf kan op dit moment het werk onvoldoende uitoefenen, omdat het beleid van de netwerkbeheerders scherper is dan de overheidsmaatregelen. ,,Wij moeten onze energie-aansluiting hierdoor staken, terwijl andere leveranciers in de bouw met de klant bellen of zij kunnen komen." Dit zorgt niet alleen voor grote vertragingen, maar ook voor onzekerheid op de lange termijn. ,,De vraag is of wij de doelen voor de energietransitie zo nog wel kunnen halen. Zeker, omdat er al een tekort aan personeel is, wat alleen maar groter gaat worden. Wij werken met 600 mensen, waarvan 300 behoren tot de flexibele schil. Dit gaat om een scala van onderaannemers en ZZP'ers die wij als eerste naar huis gaan sturen. De grote vraag is of deze mensen in de onstabiele economie dit werk kunnen blijven doen."

ZZP'er Octavia Siertsema herkent als aanbestedingsspecialist de geschetste problemen. Zij helpt ondernemers met inschrijvingen op aanbestedingen. Ze merkt al dat het rustiger wordt. Zij roept overheidsinstanties op om aanbestedingen juist wel in de markt te zetten en niet te wachten, omdat er bij bedrijven nu capaciteit voor is en er dan zekerheid voor werk is op de langere termijn. Uiteraard met uitzondering van aanbestedingen voor de zorg, waar de druk juist heel hoog is op dit moment. Zelf heeft ze er vertrouwen in dat ze werk houdt. Het gaat wel afnemen, onder andere omdat de workshops die ze geeft niet kunnen doorgaan. Ze is positief over de maatregelen van het kabinet voor ZZP'ers.

Hoewel een aantal grotere winkelketens al de deuren sluiten, blijft Titia van Kesteren van kledingzaak La Vie open. ,,Dat is best dubbel en daar krijg ik soms kritiek op, maar er moet brood op de plank blijven. Ook voor onze medewerkers en hun gezinnen. Wij sluiten als deze maatregel officieel wordt aangekondigd. Juist de maanden maart en april zijn belangrijk voor ons." Als ondernemer komt zij met creatieve oplossingen. Klanten kunnen via WhatsApp kleding bestellen. Willen klanten persoonlijk advies, dan is videobellen een optie. Leveranciers denken volgens haar ook goed mee.

Horecabedrijf Schimmel 1885 heeft zijn restaurant en ook hotel moeten sluiten. ,,Wij hoefden het hotel nog niet te sluiten, maar wij hebben vooral buitenlandse gasten en die annuleerden allemaal", aldus Jos Traa. Zij bieden klanten de mogelijkheid om maaltijden van donderdag tot zondag af te halen. ,,Wij werken met een kleinere kaart met de mogelijkheid om drie gangen te bestellen." Jos Traa is blij met de overheidsmaatregelen voor ondernemers, maar is er onzeker over of de maatregelen snel genoeg worden ingevoerd. ,,Wij moeten wel op de 25ste de salarissen betalen, terwijl er minder inkomsten binnen komen." Zijn bedrijf heeft al arbeidstijdverkorting aangevraagd.

Norbert Couwenberg van De Kruijff Accountants besteedt op dit moment veel tijd aan het helpen van ondernemers in het kader van de crisismaatregelen. ,,Er zijn er een aantal die zwaar getroffen zijn. De overheid geeft nu aan dat er soepel wordt omgegaan met de aanvragen. Wij hopen dat dit in de uitwerkingen zichtbaar wordt", reageert hij. Direct klantcontact vindt hij belangrijk, maar lukt nu niet. Besprekingen gaan zoveel mogelijk door met behulp van videobellen. Het kantoor kan tot op zekere hoogte het werk blijven doen. De controle ter plekke, die noodzakelijk is om een jaarrekening goed te kunnen keuren, lukt op dit moment niet. ,,De vakorganisaties voor accountants en belastingadviseurs zijn beiden druk om richtlijnen te maken om hier op een goede manier mee om te gaan. Zij staan ook in direct contact met de belastingdienst."

Door de voorzitter van de Bedrijvenkring Scherpenzeel-Woudenberg wordt ondernemer Erik van Donselaar geroemd om zijn creatieve ondernemerschap. Als eigenaar van Van Donselaar tenten, normaliter voor festivals en (bedrijfs-)evenementen, zoekt hij nu een andere bestemming voor zijn tenten. Een medewerker vertelt dat er bijvoorbeeld een tent staat bij het ziekenhuis in Harderwijk, het St. Jansdal. Ook biedt hij tenten aan bedrijven aan, zodat er meer ruimte is voor de medewerkers om verder uit elkaar te zitten.

Martien van de Lagemaat van Vakantiepark De Heigraaf vertelt dat het vakantieseizoen nog niet is begonnen en zijn bedrijf er op dit moment nog niet mee te maken heeft. Als ondernemer vindt hij het fijn dat de gemeente wel contact met hem opgenomen heeft. ,,Het voelt dat zij ons niet in de steek laten. Het is ook belangrijk voor de ondernemers en de economie dat de gemeente kijkt of ondernemersbelastingen als de toeristenbelasting 'on hold' gezet kunnen worden." Voor het Henschotermeer speelt het ook nog niet. Het seizoen begint pas in mei.

Van evenemententent naar ziekenhuistent.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie