Afbeelding
...

'Sterkte in coronatijd'

24 maart 2020 om 06:22 Economie

WOUDENBERG Ook vanuit ondernemersperspectief is deze moeilijke coronatijd spannend volgens Dick Veldhuizen, voorzitter van de Bedrijvenkring Scherpenzeel-Woudenberg (BSW). ,,Ondernemers vragen zich af hoe lang het gaat duren, welke klap de economie gaat krijgen en hoe zij hun bedrijven en medewerkers vitaal houden." Winkeliersvereniging DES beaamt dit.

Joke van der Heide

Dick Veldhuizen ziet dat iedereen druk is met brandjes blussen en korte termijn ingrijpen om het bedrijf gaande te houden. Hij wil dan ook namens het bestuur alle leden sterkte wensen in deze coronatijd. Hij ziet wel hele mooie en creatieve initiatieven. ,,Ik hoorde dat bij De Kruijff Accountants flexibele werktijden zijn afgesproken voor degenen die thuis de kinderen moeten opvangen, maar ook om ruimte te creëren op kantoor voor de medewerkers die wel op kantoor komen werken. Sommigen beginnen om 6.30 uur en anderen om 18.00 uur." Ook is hij onder de indruk van de creatieve oplossing van tentenverhuurder Erik van Donselaar op Landaas om zijn evenementententen aan te bieden aan bedrijven om meer bedrijfsruimte te creëren vanwege de 1,5 meter afstandsregel.

NIEUWE SITUATIE Afgelopen week hebben de burgemeesters van Scherpenzeel en Woudenberg contact opgenomen met het bestuur om te informeren naar eventuele problemen bij BSW-leden. ,,Wij hebben aangegeven dat iedere ondernemer zo goed mogelijk probeert in te spelen op de nieuwe situatie. Bij problemen kunnen de ondernemers contact opnemen met de gemeente vertelden zij ons." Als branches waar bedrijven het moeilijk hebben noemt Veldhuizen de horeca vanwege de sluiting en de transportsector vanwege de logistieke problemen. Hij vult echter aan: ,,Het geldt voor heel veel sectoren. De bouw en bijvoorbeeld de makelaardij krijgen het straks ook moeilijk als er een economische crisis komt. Dat geldt ook voor de autobedrijven. Door de sluiting van het onderwijs wordt Taxi Vlastuin getroffen. Ook hun poot vervoer naar Schiphol zal de komende tijd stilliggen."

ZWAAR Patrick Kolfschoten, voorzitter van de DES, ziet dat winkeliers het zwaar hebben. Hij is positief over de maatregelen van het kabinet, maar geeft aan dat het voor veel van zijn leden ontzettend onzeker is of zij wel in een bepaalde categorie vallen. Voor bijvoorbeeld kledingwinkels en kappers is nog geen sluiting afgekondigd. ,,Kapsalon Emma heeft deze week wel besloten om te sluiten. Het advies van anderhalve meter afstand is voor een kapper niet haalbaar. Ik vraag mij alleen af hoe de overheid gaat reageren als je als ondernemer vroegtijdig dit besluit neemt", stelt hij.

Eén ding weet hij zeker en dat is dat bedrijven het loeihard nodig hebben. Gek genoeg geldt dat ook voor de drukke supermarkten. Dit komt door de hoge post personeelskosten. Supermarkten moeten vanwege de drukte extra dure medewerkers aantrekken. Door de strenge eisen van de coronacrisis zijn medewerkers ook sneller ziek. Bloemenzaken gaan het volgens hem ook moeilijk krijgen. ,,Deze hele markt komt tot stilstand."

Op de deur wordt de sluiting bekendgemaakt
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie