Afbeelding
Foto Freepik

Hoe bereid je je auto voor op de herfst?

13 oktober 2023 om 10:56 Partnercontent

Langzaam maar zeker loopt de zomer ten einde. De herfst komt eraan. De zon staat lager, het wordt steeds eerder donker en het gaat vaker regenen. Op landelijke wegen liggen soms ook herfstbladeren, waardoor het verraderlijk glad wordt. De rij-omstandigheden zijn in de herfst heel anders dan in de zomer, dus wordt het tijd om je auto op de herfst voor te bereiden. Maar hoe doe je dat? Is airco-onderhoud nu belangrijk, of kun je misschien beter je verlichting controleren? In dit artikel stomen we jou en je auto klaar voor weer en wind.

Waar moet je in de herfst op letten?

Als de herfst begint, is het goed om extra te letten op je:

  • Bandenspanning: een lage bandenspanning kost meer brandstof en je banden slijten sneller. Ook wordt remmen op een glad wegdek lastiger als je bandenspanning te laag is;
  • Verlichting: het wordt eerder donker en vaker regenachtig of mistig. Daarom is het belangrijk dat je in het verkeer zichtbaar bent;
  • Ruitenwissers: het weer wordt slechter. Je ruitenwissers moeten hun werk goed kunnen doen. Verwijder alle herfstbladeren voordat je in de auto stapt en houd goed in de gaten wanneer je ruitenwissers aan vervanging toe zijn;
  • Winterbanden: wordt het regelmatig kouder dan 7°C, dan is het tijd om je zomerbanden op te bergen en je winterbanden onder je auto te laten zetten.

Natuurlijk is het ook goed om zelf alvast je koelvloeistof en oliepeil te controleren.

Het weer en het verkeer

In de herfst zijn er een aantal weersomstandigheden waar je rekening mee moet houden. Is het bijvoorbeeld mistig, dan is het belangrijk om je snelheid aan te passen en gepaste afstand van andere weggebruikers te houden. Ook moeten je mistlampen goed werken.

Bij wateroverlast (door regen of smeltende sneeuw) kun je last krijgen van aquaplaning. Dit betekent dat je banden plotseling hun grip op de weg verliezen. Laat in dat geval geleidelijk het gaspedaal los, trap de koppeling in en houd het stuur recht. Ook tijdens een storm kunnen er op de weg gevaarlijke situaties ontstaan, bijvoorbeeld door windstoten. Houd het stuur altijd met twee handen vast, rijd rustig en blijf thuis als je niet absoluut de weg op hoeft.

Auto-onderhoud bij Carteam

Om zeker te weten dat je auto helemaal klaar is voor de herfst, is het goed om bij een garage langs te gaan voor controle. Wij raden de garages van Carteam aan. En als je toch naar de garage gaat, kun je meteen uitgestelde onderhoudstaken laten uitvoeren, zoals je  trekhaak monteren. Dit is hét moment voor auto-onderhoud bij Carteam!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie