Afbeelding
Auto onderhoud

De belangrijkste auto onderhoud klussen

25 maart 2021 om 15:50 Partnercontent

Elke auto heeft onderhoud nodig, hoe zuinig je er ook op bent en welke rijstijl je ook hebt. Door je auto tijdig en goed te (laten) onderhouden zorg je ervoor dat de levensduur wordt verlengd en je uiteindelijk kosten bespaart. Welke vormen van onderhoud die elke auto nodig heeft zijn er dan allemaal? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

De grote beurt

We beginnen bij de grote beurt. Elke fabrikant schrijft onderhoudsbeurten voor, groot of klein. Traditioneel gezien zijn dit grote en kleine beurten, tegenwoordig is dat onderscheid er in de praktijk wat minder. Wanneer je niet op tijd onderhoud uitvoert kan dit leiden tot grote schade aan bijvoorbeeld de motor. Bij een grote beurt wordt vrijwel alles gecontroleerd. Het is niet precies te zeggen wanneer je een grote beurt nodig hebt. Dit hangt af van onder andere het type auto, de leeftijd van de auto, het aantal gereden kilometers in totaal en het aantal gereden kilometers per jaar. Een algemene regel is echter dat na elke 30.000 kilometer of 2 jaar een grote beurt nodig is. Je kunt dit echter ook altijd vinden in het onderhoudsboekje van je auto. Hier staat echter vrijwel altijd beschreven na hoeveel kilometer je auto een beurt nodig heeft. Als je niet zo veel rijdt is het verstandig om het eerder te doen, want na een aantal jaar is een beurt dus ook nodig.

Daarnaast moet je wel ook onthouden dat men bij een APK-keuring, waar we later nog op ingaan, ook dingen nakijkt. Dit zijn echter wel twee totaal verschillende dingen, die vaak ten onrechte door elkaar worden gehaald. Het is echter wel zo dat een APK-keuring en beurt vaak samen worden gedaan. Een grote beurt bevat sowieso alles wat een kleine beurt ook bevat. Daarnaast komen er nog een aantal punten bij kijken. In principe wordt vrijwel alles gecontroleerd, een aantal zaken wordt standaard vervangen.

De kleine beurt

Een kleine beurt wordt een keer per jaar of na 15.000 kilometer voorgeschreven. Hierbij wordt de auto gecheckt op een aantal punten, worden een aantal zaken standaard vervangen en worden andere mankementen uiteraard ook opgelost. De precieze inhoud is overal net wat anders, maar over het algemeen worden de volgende zaken gedaan:

  • Het verversen van de olie.
  • Het vervangen van de oliefilter.
  • Het bijvullen van de koelvloeistof.
  • Het bijvullen van de ruitensproeiervloeistof.
  • De schokdempers worden gecontroleerd.
  • Controle van accu en verlichting.
  • Controle van uitlaat en katalysator.
  • Controle van ruiten en ruitenwissers.
  • Controle van remsysteem.
  • Controle van banden.

De APK

De APK-keuring is een Algemene Periodieke Keuring, volgens het RDW. Dit is een wettelijk verplichte keuring voor zowel de verkeersveiligheid als bescherming voor het milieu. Je auto wordt daarom beoordeeld op veiligheid, registratie en milieu. Het is een periodieke keuring en daarom ook een momentopname. Het biedt om die reden ook geen enkele garantie, het is slechts een keuring. Je moet een geldige APK-keuring positief hebben doorstaan om de weg op te mogen. Wanneer je mankementen hebt wordt dit opgeschreven, als de auto hierdoor wordt afgekeurd moet je dit eerst verhelpen voordat je de auto opnieuw kunt laten keuren. Waar wordt nou precies naar gekeken?

  • Verkeersveiligheid. Hierbij wordt er gekeken naar de remmen, wielophanging, schokdempers, spanning van de banden, de stuurinrichting, de verlichting, gordels, ruitenwissers en sproeiers, uitlaat, airbags en het carrosserie.
  • Het milieu. Hierbij wordt er gekeken naar eventuele lekkage van vloeistof en de uitstoot van uitlaatgassen.
  • Registratie. Hierbij gaat het om het kentekenbewijs, het identificatienummer, de kilometerstand en de gebruikte brandstof.

Wanneer APK-keuring?

Je kunt de APK-keuring altijd vanaf twee maanden voor de vervaldatum laten uitvoeren. Dan heb je nog voldoende tijd om de auto eventueel te laten reparen mocht hij niet worden goedgekeurd. Je datum schuift hierbij ook niet op, hij blijft zoals het was. Als je eerder dan die twee maanden een APK-keuring doet schuift de datum echter wel naar voren. Het is daarom ook belangrijk dat je goed op de hoogte van de APK-keuring vervaldatum. Je mag niet zonder geldige APK-keuring de weg op, hier staat dan ook een boete op. Ook je verzekering is dan niet meer geldig. Een nieuwe auto hoeft meestal de eerste 3 of 4 jaar niet te worden gekeurd, daarna moet je elk jaar een APK-keuring laten uitvoeren. Via MijnGarage kun je eenvoudig een APK afspraak maken. Bekijk Mijngarage.nl hier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie