Afbeelding
Foto: CHUTTERSNAP via Unsplash

Een duurzaam dak in Woudenberg!

19 juni 2023 om 13:16 Partnercontent

Als inwoner van Woudenberg weet u natuurlijk hoe mooi deze gemeente is! Het is dan ook niet gek dat de gemeente flink wil inzetten op duurzaamheid. Ze willen namelijk graag, samen met u, er voor zorgen dat het leven en werken in Woudenberg steeds duurzamer wordt. Zo wordt er ingezet op duurzame lantaarnpalen, meer huizen die aardgasvrij zijn, meer elektrische laadpalen en nog veel meer groene maatregelen. Daarnaast geeft de gemeente ook graag tips aan inwoners om zelf een woning te verduurzamen. Met behulp van subsidies vanuit de provincie of gemeente zelf, kan dit ook nog eens extra voordelig! Een voorbeeld van een maatregel die u zelf kunt nemen is, is het aanleggen van een sedumdak.

Waarom een sedumdak? 

Een sedumdak, ook wel een groendak genoemd, is een soort dakbedekking die een extra laag van plantjes op uw huidige dak plaatst. Dat staat niet alleen mooi, maar brengt ook verschillende voordelen met zich mee! De sedumplanten kunnen veel regenwater vasthouden wat overlast kan voorkomen. Dat zorgt er ook voor dat ze weinig onderhoud nodig hebben: ze kunnen dankzij hun waterberging namelijk goed overleven wanneer het een tijd niet regent. De daken trekken daarnaast vlinders en bijen aan, welke goed zijn voor de natuur, en ze versterken de lokale biodiversiteit. Ook dragen ze een beetje bij aan een betere luchtkwaliteit en lagere omgevingstemperatuur, doordat de planten een filterende werking hebben. Tot slot vormt het dak een extra isolerende laag op het onderliggende pand, waardoor het ook bijdraagt aan de isolatie van uw huis! Geen wonder dus dat sedumdaken zo duurzaam zijn.

Subsidie voor een sedumdak in Woudenberg

Deze vele voordelen van een sedumdak, zijn ook de provincie Utrecht opgevallen. Om duurzame maatregelen te stimuleren, biedt de provincie haar inwoners daarom subsidies aan, waarmee een maatregel als een sedumdak meteen een stukje voordeliger is. Als inwoner van Woudenberg kunt u hier ook aanspraak op maken. Het minimale subsidiebedrag is €2000, het maximale bedrag €25.000. U kunt hierbij tot maximaal 50% van de kosten van het dak en de aanleg terug krijgen. De groendak subsidie vanuit de gemeente is niet voor individuen, maar wordt verstrekt aan bijvoorbeelding VVE’s, stichtingen of maatschappelijke organisaties. Dat houdt in dat u in Woudenberg het beste aanspraak kunt maken op de subsidie wanneer u dit doet vanuit een buurt- of straat initiatief!

Sedumdak met de buurt of straat?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen er voor om een sedumdak aan te leggen met de hele buurt of straat. Dit houdt in dat u gezamenlijk het traject van aanleggen in gaat en daarbij ook samen subdidie kan aanvragen. Dit is handig, want zo kunt u elkaar helpen bij de aanleg, bijvoorbeeld door er één dag voor uit te trekken en het allemaal tegelijk te doen. Ook kunt u op deze manier beter uitzoeken hoe een sedumdak precies werkt, welke soorten er zijn en hoe u de aanvraag het beste aan kunt pakken. Dat scheelt veel werk in vergelijking met wanneer u het alleen uit zou zoeken! Ook versterkt een project als deze het buurt- of straatgevoel. Daardoor wordt het dus nóg gezelliger wonen in uw wijk!

Wat kunt u nog meer doen?

Naast een groendak, zijn er ook nog andere manieren waarop u uw woning in Woudenberg kunt verduurzamen. Zo kunt u inzetten op betere isolatie van uw woning, het afkoppelen van regenwater of kiezen voor het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen. Wilt u liever wat kleiner beginnen, dan kunt u ook tegels uit uw tuin verwijderen en deze vervangen voor planten. U kunt de maatregelen zo groot maken als u zelf wilt. Elk klein beetje helpt natuurlijk mee! Zo kunnen we er samen voor zorgen dat Woudenberg elke dag een stukje duurzamer wordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie