Afbeelding
Foto: Kevin Gent via Unsplash

Hoe zorg je dat je kind sneller zindelijk wordt

8 mei 2023 om 15:26 Partnercontent

Wanneer je kinderen hebt, dan weet je natuurlijk dat je de eerste jaren volledig aan de luiers bent overgeleverd. Waar het begint met luier maat 1, die je overigens het voordeligst via bestealternatief.nl/beste-luier-maat-1 kunt bestellen tot aan de basisschool. Vooral dit is een punt waarop het voor jezelf, maar vooral ook voor je kind prettig is dat ze zindelijk zijn. Nu is ‘s nachts nog niet direct een probleem, maar overdag is het wel fijn dat ze het niet in hun broek doen. Toch zien we dat dit in de praktijk voor veel ouders een uitdaging blijft te zijn. Omdat het vooral belangrijk is dat je je kind niet straft, hebben we een aantal handige tips voor je, zodat jouw kind sneller zindelijk wordt.

Wacht tot je kind er klaar voor is

Het is belangrijk om te wachten tot je kind er klaar voor is om zindelijk te worden. Dit kan variëren van kind tot kind, maar meestal gebeurt dit tussen de 2 en 3 jaar oud. Let op signalen zoals interesse tonen in de wc of luier en een langere periode droog blijven. Het is namelijk belangrijk dat je kind zich niet gedwongen voelt. Doe je dit wel, dan is de kans vrij groot dat ze het eng vinden, waardoor ze door de spanning juist wel in hun broek plassen, waardoor ze onzeker worden. Je mag daarom dus ook als ouder(s) nooit boos worden op het moment dat dit gebeurt.

Beloon je kind

Belonen is het beste wat er is. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld je hond. Dit werkt dus ook bij kinderen. Beloningen kunnen een krachtig hulpmiddel zijn bij zindelijkheidstraining. Beloon je kind wanneer hij of zij succesvol gebruikmaakt van het toilet. Dit kan iets kleins zijn, zoals een sticker of een snoepje. Vooral stickers werken goed, dit geeft ze een gevoel van ‘sparen’, waardoor ze uiteindelijk iets leuks mogen uitzoeken. Dit zal kinderen sneller triggeren, dan wanneer je ze beloont met snoep bijvoorbeeld.

Gebruik luierbroekjes

Luierbroekjes kunnen een overgang zijn tussen luiers en ondergoed en helpen je kind zich bewuster te worden van het gevoel van natheid. Dit kan helpen om het proces van zindelijkheidstraining te versnellen. Zorg er dus voor dat je je kind een luierbroekje aantrekt op het moment dat je merkt dat ze er klaar voor zijn. Deze gaan ook eenvoudiger naar beneden, waardoor je niet iedere keer een schone luier hoeft te pakken.

Incontinentie op latere leeftijd

Vervelend genoeg kan het om wat voor reden dan ook gebeuren dat je op latere leeftijd te maken krijgt met incontinentie. Bijvoorbeeld wanneer je wat slechter te been bent en niet snel genoeg bij het toilet kunt zijn. Allereerst is het dan aan te raden om te kijken naar een rollator of rolstoel via zorghulpmiddeleninfo.nl/rolstoel. Een inlegkruisje voor vrouwen of het dragen van een luier is dan helemaal niet zo gek. In het begin is het misschien even wennen, maar je zult merken dat het op lange termijn zorgt voor extra zelfvertrouwen. Er zijn namelijk ook vrouwen, die de deur niet meer uit durven omdat ze hier problemen mee hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie