Afbeelding
Foto: Pixabay

Is de woningmarkt klaar voor Bitcoin investeringen?

Partnercontent

Het feit dat de Bitcoin steeds breder geaccepteerd wordt, roept wellicht de vraag op of de woningmarkt al klaar is voor Bitcoin investeringen. De woningmarkt zelf lijkt hier wel oren naar te hebben maar bij de betrokken partijen ligt het net even anders. Tijd voor een overzicht.

Crypto investering als alternatief op de traditionele financiële markt

De crypto markt moet gezien worden als alternatief op de traditionele financiële markten. Dit werd al direct duidelijk bij de introductie van de Bitcoin, de allereerste digitale munteenheid ooit, De doelstelling van de Bitcoin is immers het creëren van een wereldwijd digitaal betaalmiddel waarbij decentralisatie een belangrijke rol speelt. Hiermee werd afgeweken van de traditionele structuur waarmee de (nu nog) huidige financiële markten werken. De Bitcoin transacties vinden immers plaats op basis van de blockchain technologie dat een decentrale structuur heeft. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat er geen afhankelijkheid bestaat van tussenpersonen. Dit komt niet alleen de snelheid van de uitvoer van de transacties ten goede maar er wordt ook een belangrijke kostenpost weggenomen. 

Mogelijkheden om in Bitcoins te investeren

Uit de toegenomen interesse in Bitcoin investeringen bleek wel dat er een behoefte bestond aan een gedigitaliseerde manier van het uitvoeren van financiële transacties. De crypto markt heeft hier op een handige manier op ingespeeld door een stuk toegankelijker te worden. Ook in Nederland is er een duidelijk toenemend aanbod van exchanges en initiatieven zoals immediateedge.biz/nl/ waarbij er gebruik kan worden gemaakt van een trading bot. Daarnaast is er sprake van een steeds bredere acceptatie van de Bitcoin. Steeds meer organisaties accepteren de Bitcoin als betaalmiddel.

Is de woningmarkt klaar voor de Bitcoin?

Op de vraag of de woningmarkt klaar is voor de Bitcoin kunnen we kort zijn. Dit is zeker het geval. Er wordt zelfs al mondjesmaat onroerend goed aangeboden die met Bitcoins betaald kan worden. Het probleem ligt echter bij de betrokken partijen. De notaris maakt immers voor de financiële constructie van de overdracht gebruik van een kwaliteitsrekening bij een van de grotere Nederlandse banken. Hiermee kom je dus automatisch op de traditionele financiële markt terecht waar de euro en dollar wel wordt geaccepteerd maar de Bitcoin uiteraard niet.

Een andere betrokken partij is de Belastingdienst. Het feit dat de Bitcoin door veel organisaties wordt geaccepteerd als betaalmiddel, wil nog niet zeggen dat deze digitale munt wordt gezien als wettig betaalmiddel. Dit is in Nederland dan ook nog niet het geval. De Belastingdienst accepteert dan ook uitsluitend euro’s bij het innen van overdrachtsbelasting en/of BTW. Uit het bovenstaande kan de conclusie getrokken worden dat de woningmarkt zeker wel klaar is voor overeenkomsten met de Bitcoin als betaalmiddel maar dat de betrokken instanties dit nog niet zijn. Er zit nu nog niets anders op dan een opgebouwd vermogen aan Bitcoins te liquideren naar euro’s en hiermee een woning aan te schaffen. 

advertentie