Afbeelding
Photo by Kanchanara on Unsplash

Hoeveel Forks Heeft de Bitcoin-blockchain?

Partnercontent

Bitcoin-forks zijn kleine of belangrijke upgrades op de blockchain. Er zijn in totaal 100 splitsingen geweest sinds de introductie van de Bitcoin-cryptocurrency.

Ondanks verschillende uitdagingen heeft de Bitcoin-technologie sinds de ontdekking opmerkelijke vooruitgang geboekt. De cryptocurrency had eind 2021 naar schatting 1,2 miljard dollar in omloop. De enorme groei van Bitcoin betekent steeds meer acceptatie onder gebruikers wereldwijd. We hebben nu meer verkopers die cryptocurrency-betalingen accepteren dan een paar jaar geleden.

Hoewel de toename van het aantal gebruikers van Bitcoin het tot zijn succes gedreven heeft, creëerde het ook verschillende technische uitdagingen. Gebruikers begonnen bijvoorbeeld te verlangen naar betere operationele snelheden met extra functies. De uitdagingen en de wens om Bitcoin-technologie te maken, hebben geleid tot Bitcoin-forks.

De software van Bitcoin draait op een netwerk dat de blockchain wordt genoemd. En dit betekent dat alle operaties, inclusief mining en transacties, afhankelijk zijn van de efficiëntie van het blockchain-netwerk. Ontwikkelaars moeten dus hard werken om ervoor te zorgen dat het onderliggende platform vlekkeloos werkt. Forking omvat het upgraden van de Bitcoin-blockchain naar nieuwere en betere versies. De softwareontwikkelaars beoordelen en herbouwen de protocollen voor Bitcoin-transacties en mining tijdens het proces.

Waarom is Bitcoin Forking Mogelijk?

Omdat Bitcoin-forking een software-upgrade is, moet de broncode open zijn om het proces makkelijker te maken. Dankzij de oprichters van de technologie hebben ze Bitcoin-cryptocurrency gemaakt met behulp van een open-sourcecode. Dit houdt in dat elke andere ontwikkelaar de code kan verbeteren om deze nuttiger te maken.

Bitcoin forking heeft veel voordelen. Het proces verhoogt bijvoorbeeld het aantal essentieele blokken op het blockchain-platform. Als gevolg hiervan nemen de bewerkingssnelheden toe, waardoor de transactiekosten worden geminimaliseerd. Forking heeft ook het creëren van meer functies makkelijker gemaakt, voor een uitstekende gebruikerservaring op robuuste ruilplatform. Het proces is van vitaal belang geweest bij het bereiken van het succes van Bitcoin.

Soorten Bitcoin-Forks

Forking maakt twee cryptocurrency-versies; de oude en de nieuwe. Bitcoin-forks vallen in twee categorieën, namelijk soft en hard forks. Hier zijn de belangrijkste dingen om te weten over de twee categorieën.

Soft Forks - Soft forks zijn gedeeltelijke upgrades op het Bitcoin blockchain-netwerk. De softwareontwikkelaars werken alleen op de belangrijkste knooppunten, met de rest doen ze niks. Soft Forks bieden over het algemeen meer functies die het Bitcoin-netwerk aanpassen aan verschillende toepassingen. Ze verbeteren ook de prestaties en verlagen de operationele kosten aanzienlijk. Met name de nieuwe bestanden zijn in dit geval meestal compatibel met de vorige.

Hard Forks - Hard forks zijn volledige upgrades op het Bitcoin-netwerk. Alle bestanden en knooppunten ontvangen updates, waardoor nieuwe varianten van Bitcoin-cryptocurrency ontstaan. We kunnen ook naar de nieuwste varianten verwijzen als Bitcoin-forks. De resulterende versies zijn incompatibel met de vorige omdat hard forks het resultaat zijn van een algehele blockchain-upgrade.

Het Aantal Bitcoin-Forks Tot Nu Toe

Verschillende software-ingenieurs hebben sinds de noodtoestand in 2009 talloze Bitcoin-forks gemaakt. Het totale aantal staat tot nu toe op 100. Niet alle Bitcoin-forks zagen echter het licht. Sommige projecten eindigden voortijdig vanwege het gebrek aan interesse van investeerders en gebruikers. Zo mislukten 26 fork-projecten, maar 74 slaagden.

De meest populaire Bitcoin-forks zijn onder andere Bitcoin XT, Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Satoshi Vision (BSV), Bitcoin Classic, Bitcoin Unlimited en Bitcoin Gold. De Bitcoin XT-fork was de eerste en Bitcoin Gold is de grootste. De op één na grootste en meest succesvolle variant is Bitcoin Cash (BCH). Het verscheen eind 2017.

BCH biedt ongelooflijke transactiesnelheden aan met aanzienlijk lagere kosten. De ontwikkelaars hebben Bitcoin Cash verder gesplitst in Bitcoin Cash ABC en de Bitcoin Cash Node (BCN) om ongeëvenaarde prestaties te bereiken. Tegenwoordig behoort BCH tot de top 20 van virtuele valuta op de markt.

Conclusie

Bitcoin-forks zijn kleine upgrades op het blockchain-netwerk. Er zijn twee soorten, waaronder soft en hard forks. Soft forks hebben alleen invloed op de significante knooppunten, terwijl de hard forks alle knooppunten bijwerken. Nieuwe Bitcoin-versies zijn het resultaat van hard forks. Tot nu toe zijn er 100 vorken, waarvan 74 geslaagd en 26 mislukt.

advertentie
advertentie