Afbeelding
Foto: Pexels

Vijf tips om snel te slagen voor je theorie-examenl

Partnercontent

Het behalen van je theoriecertificaat is een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van je rijbewijs. Als je graag in één keer wilt slagen voor het theorie-examen is het een must om de lesstof goed onder de knie te hebben. Helaas zakken veel kandidaten bij hun eerste poging en dat is zonde. Wil jij een volgende mislukking voorkomen? Doe dan je voordeel met de onderstaande tips.

1. Weet wat je kunt verwachten

Een goed uitgangspunt voor het leren van de verkeerstheorie is weten wat je kunt verwachten tijdens het examen. Het theorie-examen van het CBR heeft een bepaalde structuur en bestaat uit zo’n zestig vragen die je binnen dertig minuten moet beantwoorden. Het is opgebouwd uit drie hoofdonderdelen: kennis, gevaarherkenning en inzicht. Van elk onderdeel moet je een minimaal aantal vragen goed hebben. Je doet examen in een zaal op een vestiging van het CBR. Dit gebeurt op een computer met een beeldscherm. Je krijgt verschillende soorten vragen voorgeschoteld, zoals meerkeuzevragen, invulvragen en sleepvragen met afbeeldingen. Zodra je het examen afrondt krijg je direct te zien of je geslaagd bent.

2. Geef jezelf tijd om te leren

Begin op tijd met het leren van de theorie. Hiervoor is het handig als je weet wanneer je theorie-examen moet doen, want dan heb je een concreet doel om naartoe te werken. Het is dan makkelijker om tijd in te plannen om de lesstof door te nemen. Ga ervan uit dat je meerdere weken nodig hebt om te leren. Gebruik hiervoor verschillende leermiddelen, zoals een theorieboek, klassikale lessen bij je rijschool, een online cursus en filmpjes op internet. Maak voor jezelf aantekeningen, want dat zal je helpen de theorie beter te onthouden.

3. Herhaal de theorie in de praktijk

Neem wat je geleerd hebt direct mee in de dagelijkse praktijk. Ook als je nog niet auto mag rijden, ben je immers al een verkeersdeelnemer. Let tijdens het lopen en fietsen bijvoorbeeld extra goed op de verschillende verkeerssituaties en verkeersborden die je onderweg zoal tegen komt. Ga mee als passagier in een auto of een bus en ga naast de chauffeur zitten om goed op het verkeer te kunnen letten. Op deze manieren herhaal je als het ware de lesstof.

4. Oefen examenvragen: leer van je fouten

Een theorie examen oefenen zal je ook helpen om je goed op het examen voor te bereiden. Dit doe je middels een boek met oefenvragen of via een online oefenexamen. Een dergelijke examentraining geeft je een goed idee van je niveau en je zult leren van de fouten die je maakt.

5. Bereid je goed voor op de examendag zelf

Een goede voorbereiding voor de dag van het examen zelf is tot slot ook een echte aanrader. Leg de avond ervoor alvast de spullen klaar die je nodig hebt, zoals je reserveringsnummer en je legitimatiebewijs. Let erop dat je voldoende rust hebt gehad en vertrek op tijd naar de examenlocatie. Als je mooi op tijd bent en goed uitgerust zul je je tijdens het examen beter kunnen concentreren.

advertentie