Regionale woningmarkt sluit jaar af met uitstekend kwartaal

17 januari 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

De regionale woningmarkt in Eemland heeft het laatste kwartaal van 2014 een sterke plus gerealiseerd. Er verwisselden 12% meer woningen van eigenaar dan in het derde kwartaal en zelfs 35% meer dan in dezelfde periode in 2013. De woningmarkt in Eemland overstijgt daarmee royaal de landelijke stijging van 30% ten opzichte van een jaar eerder.

De eindsprint maakt duidelijk dat het herstel van de woningmarkt krachtig doorzet. "We zijn dan ook optimistisch voor 2015", vertelt de Amersfoortse makelaar Harro Morren, voorzitter van NVM Eemland. "Zeker nu de rente steeds verder daalt durven woningbezitters weer te dromen van een ander huis". Morren spreekt de verwachting uit dat er in dit nieuwe jaar tussen de 5 en 10% meer transacties zullen zijn. "Aan de prijsdaling van woningen is ook een einde gekomen, de bodem is bereikt. We rekenen erop dat de gemiddelde koopwoning in 2015 tussen de 2 en 3% duurder zal worden. We merken nu al dat veel woningzoekers daarom haast beginnen te krijgen. Ze willen nu, op de bodem van de markt, toeslaan".

In de regio Eemland waren wel opvallende verschillen in de verkoopcijfers van diverse woningtypen. Met name het segment vrijstaande woningen vertoonde een explosieve groei in het aantal verkochte huizen: een toename van liefst 70% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013. Ook de tussenwoningen lagen goed in de markt met een groei van 47%. Opvallend was dat hoekwoningen duidelijk minder in trek bleken. Dit type woningen vertoonde een magere plus van 4% in het aantal verkopen. De tweekappers en appartementen deden het met respectievelijk 25% en 36% wel erg goed. "De gemiddelde transactieprijzen lagen ook enkele procenten hoger dan een jaar geleden", licht Morren toe. "Alleen de hoekwoningen deden het ook op dit punt wat minder, die daalden in de regio nog 3% in prijs".

Voor veel woningverkopers is de tijd dat hun huis te koop staat een spannende periode. Zal de woning snel verkocht worden of komen er al snel serieuze kopers voor een bezichtiging? De regionale cijfers van het laatste kwartaal zijn ook op dit punt positiever dan voorheen. De verkooptijd in dagen nam gemiddeld af met 17% ten opzichte van eind 2013. De twee-onder-een-kap woningen kenden op dit punt een spectaculaire daling. Stonden verkochte tweekappers in 2013 gemiddeld nog 176 dagen te koop, nu was deze periode nog maar 103 dagen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie