De wormen werden eerst zorgvuldig uit de geoogste compost gezocht.
De wormen werden eerst zorgvuldig uit de geoogste compost gezocht. Reinaerde

Leerlingen Jan Ligthartschool oogsten compost uit wormenhotels

29 november 2022 om 09:53 Onderwijs

WOUDENBERG Groep 6 van de Jan Ligthartschool kwam woensdag 23 november langs op de Heygraeff van Reinaerde om samen met bewoners van de Heygraeff twee wormenhotels te oogsten. Eerder kreeg groep 6 een gastles op school van begeleidster Ellen Way, ter voorbereiding van deze dag. De leerlingen hebben van alles geleerd over het ontstaan van Rein-aerde compost en de wormen in de hotels. 

Met de hulp van groep 6 van de Jan Ligthartschool en een aantal bewoners van de Heygraeff werden de wormen eerst zorgvuldig uit de geoogste compost gezocht, waarna zij de compost bij de jonge bomen bij de Konijnenheuvel konden uitstrooien. 

De Rein-aerde compostgroep kwam langs om te laten zien op welke manier zij dagelijks de wormen voert met het GFT-afval dat wordt verzameld in emmers door verschillende woningen. ,,De wormen gaan weer aan het werk, zodat we in het voorjaar van 2023 samen met geïnteresseerden en bewoners de nieuwe compost kunnen oogsten’’, aldus een woordvoerster van Reinaerde.

Rein-aerde compost, ontwikkeld door Elmo Vermijs, is een onderdeel van het programma Re-creatie. Op De Heygraeff zijn sinds 2019 kunstenaars en ontwerpers te gast. Zij leggen nieuwe verbindingen tussen De Heygraeff en de omgeving. 

De kunstenaars en ontwerpers ontwikkelen volgens de woordvoerster ‘aansprekende producten en workshops’ voor zowel bewoners, familie en medewerkers als recreanten, inwoners van Woudenberg en directe omgeving, scholieren en in kunst en cultuur geïnteresseerden. ,,Cultuurparticipatie brengt hen samen’’, merkt ze op. ,,Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van restmaterialen uit de directe omgeving van De Heygraeff. Zo komen de zorg voor mens, materiaal en natuur samen op één plek, en ontstaat daadwerkelijk een nieuwe zorggemeenschap.’’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie