Afbeelding
Henschotermeer
Ingezonden brief

‘Voor vertier niet het Henschotermeer opofferen’

28 januari 2022 om 09:47 Natuur en milieu

WOUDENBERG Het kost 4,5 ton per jaar om het Henschotermeer draaiende te houden, inclusief huur. Toen de overheden het Hens huurden, was het tekort gemiddeld 114.000 euro per jaar. En die deden niet veel om het winstgevend te maken. Hoe het Henschotermeer wel winstgevend maken? 5000 m2 bebouwing rond het meer toestaan gaat te ver: het tast de natuurlijke waarden van het Henschotermeer definitief aan, en daarmee de unieke aantrekkingskracht voor mens en dier.

PvdA-GL is niet tegen ontwikkeling van het Hens: jaarronde horeca toevoegen, zoals een restaurant en loungebar is prima, net als het organiseren van evenementen. In combinatie met entreeheffing (ik ben er nog steeds niet blij mee, want doet pijn voor mensen met een kleine portemonnee) en parkeergelden, wordt het Henschotermeer winstgevend. Waarom miljoenen investeren om van het Hens een melkkoe te maken? De ondernemer die het Henschotermeer huurt, heeft vorig jaar toestemming van het Woudenbergse college gekregen om 270 chalets extra te bouwen op zijn vakantiepark De Heigraaf. Wanneer is het genoeg?

Op RTV Utrecht reageert de ondernemer vorige week op de twee petities waar 19.000 mensen hun handtekening onder hebben gezet: ,,Het uitgangspunt was destijds geen commercieel pretpark van het Henschotermeer te maken en dat is het nog steeds. Felgekleurde glijbanen, huisjes aan het water, een hotel en een zwembad horen daar niet bij”, aldus de ondernemer. Maar nu wel: chalets, appartementen, camperplaatsen, een overdekte spetterplaats, een grote activiteitenhal met de afmeting twee keer de Camp en 10 meter hoog, een expositieruimte en een uitkijktoren. Tja. Is dat geen commercieel pretpark?

De samenwerkingsovereenkomst Henschotermeer is in ieder geval glashelder over het volgende: “Binnen de geldende bestemmingsplannen is ruimte voor ontwikkeling van dagrecreatie, andere functies zijn bespreekbaar, maar vragen wel een bestemmingsplanwijziging.” Om camperplekken, chalets en appartementen aan het meer te kunnen bouwen, moet de Woudenbergse gemeenteraad toestemming geven: om van dag- naar verblijfsrecreatie te gaan.

PvdA-GL zal in de gemeenteraad tegen verblijfsrecreatie aan het Hens stemmen. Chalets, appartementen en camperplaatsen zijn geen vooruitgang, maar het moedwillig opofferen van bos en andere natuur voor de uitbreiding van vakantiepark De Heigraaf tot aan het Henschotermeer. Er zijn mensen die zeggen: maar dan is er eindelijk iets te doen in Woudenberg! Laten we voor meer vertier niet het Henschotermeer opofferen, maar zorgen dat de VVD-wethouder eindelijk doorpakt met het verbeteren van ons dorpscentrum. Dan komen de vakantieparkgasten ook meer geld uitgeven in ons dorpshart. Goed voor onze lokale ondernemers!

Moniek van de Graaf, fractie-voorzitter PvdA-GL Woudenberg

,,PvdA-GL zal in de gemeenteraad tegen verblijfsrecreatie aan het Hens stemmen.''
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie