In Woudenberg is het aantal meldingen van jongerenoverlast en winkeldiefstallen gedaald.
In Woudenberg is het aantal meldingen van jongerenoverlast en winkeldiefstallen gedaald. Politie

‘Minder jongerenoverlast in Woudenberg, wel meer overlast van verwarde personen’

11 maart 2023 om 21:48 Maatschappelijk

WOUDENBERG Het aantal meldingen van jongerenoverlast en winkeldiefstallen in Woudenberg is afgelopen jaar sterk gedaald. Deze daling van 61 procent is opvallend, omdat het aantal winkeldiefstallen in de regio juist met 40 procent steeg. Daarnaast steeg de geregistreerde criminaliteit met 6 procent. Vooral autokraken, inbraak/diefstal bij bedrijven en vernielingen laten een stijging zien. Een opvallende stijger, is overlast van personen met verward gedrag. 

Dit blijkt uit het veiligheidsbeeld voor gemeenten in Midden-Nederland van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie. De RVS is een bureau van en voor de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie van Midden-Nederland. Zij stelt twee keer per jaar een veiligheidsbeeld op over de veiligheidssituatie in alle gemeenten in de regio Midden-Nederland. 

Na jaren van daling is er landelijk een stijging te zien van veel voorkomende criminaliteit, zoals winkeldiefstallen. Maar in Woudenberg zet de dalende trend door. Hetzelfde geldt voor het aantal woninginbraken, dat aantal nam af van 25 naar 17. Terwijl landelijk het aantal juist stijgt.

Het aantal meldingen van overlast door personen met verward gedrag is meer dan verdubbeld (van 27 naar 66). Een verklaring is dat het om een beperkt aantal personen met verward gedrag gaat, in combinatie met een hoge meldingsbereidheid. Een andere opvallende stijger is het aantal autokraken. Zo is er op één locatie meerdere autokraken gepleegd. Regionaal daalden dit aantal met tien procent en in Woudenberg is er een stijging van 13 naar 25. Dit aantal is nog altijd lager dan in 2019 en 2020.

Burgemeester Magda Jansen hoopt dat de daling van het aantal meldingen van jongerenoverlast en winkeldiefstallen doorzet. ,,De stijgende cijfers zijn natuurlijk een minder positieve ontwikkeling. Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid. En daarmee de veiligheid van inwoners en bezoekers aan ons dorp. Maar dat kan ik niet alleen: daar heb ik ook de hulp van de inwoners van Woudenberg bij nodig. Ik roep iedereen op om verdachte situaties te melden. Zo kan de politie nog sneller actie ondernemen. Alleen zo kunnen we blijven inzetten op het voorkomen van (gedigitaliseerde) criminaliteit. Tenslotte heeft iedereen recht op een veilige (leef)omgeving.’’

De cijfers van gedigitaliseerde criminaliteit zoals WhatsAppfraude en fraude met online aankopen lieten een daling zien (van 72 naar 51 incidenten). Maar landelijk is er sprake van een stijging. Er is een verschuiving van traditionele criminaliteit naar meer onzichtbare criminaliteit, zoals ondermijning en cybercrime. Een deel van deze criminaliteit blijft buiten beeld vanwege de lage meldingsbereidheid. De gemeente Woudenberg laat in reactie hierop weten de digitale veiligheid blijvend onder de aandacht te brengen van de inwoners. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie