Afbeelding
Archief BDUmedia

Criminaliteitscijfers Woudenberg tonen gemengd beeld

26 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

WOUDENBERG - De criminaliteitscijfers over de eerste acht maanden van 2014 laten voor Woudenberg een gemengd beeld zien. Zo is het aantal auto-inbraken, winkeldiefstallen, woninginbraken en gestegen. Het aantal fietsendiefstallen, meldingen van jongerenoverlast, geweldsdelicten en vernielingen in het dorp zijn daarentegen gedaald. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal misdrijven licht gestegen.

Het aantal woninginbraken is in de maanden mei tot en met augustus van 2014 met 60% gestegen ten opzichte van dezelfde periode van 2013. Het aantal ligt nu op 24, terwijl dat in 2013 nog 15 was. Zowel het aantal pogingen (+63%) als het aantal geslaagde woninginbraken (+57) nam toe. De eerste acht maanden van 2014 bedraagt de stijging van het aantal woninginbraken binnen Woudenberg 17%, terwijl binnen Midden-Nederland in die periode er een daling van 15% te zien is.

Het aantal geweldsmisdrijven is de tweede vier maanden van 2014 met 8% (van 12 naar 11) gedaald. Het aantal meldingen van jongerenoverlast is de tweede vier maanden van 2014 met 53% toegenomen, van 17 in de periode mei tot augustus 2013 naar 26 in dezelfde periode in 2014.

Verder is een grote stijging aan autokraken te zien (+62%, van 13 naar 21), terwijl het aantal fietsdiefstallen afnam (-44%, van 16 naar 9). Het aantal vernielingen bleef nagenoeg gelijk (22 in 2014 om 23 in 2013).

Melden

Om samen te zorgen voor een veilig Woudenberg vraagt de gemeente haar inwoners om verdachte situaties direct door te geven aan de politie. Dit kan door te bellen met het alarmnummer 112. Ook kunnen inwoners helpen door zich aan te melden voor Burgernet. In Burgernet werken gemeente, politie en inwoners samen aan een veilige omgeving. Deelnemers aan burgernet ontvangen een melding van een incident en kunnen zo helpen verdachte of vermiste personen op te sporen. Elke inwoner van 16 jaar of ouder kan zich via www.burgernet.nl aanmelden.

Week van de veiligheid

Op maandag 6 oktober start de Week van de veiligheid. Tijdens deze week worden er in het dorp diverse activiteiten georganiseerd voor een nog veiliger Woudenberg. Zo wordt er voor deelnemers aan project Waaks en Burgernet een workshop 'observeren en signaleren' georganiseerd. Project Waaks is een samenwerkingsverband van politie, gemeente en hondenbezitters om de veiligheid in de wijk te verhogen en criminaliteit tegen te gaan. Ook wordt er voor senioren een informatiemiddag gehouden over het voorkomen van woninginbraken. Inwoners worden hiervoor uitgenodigd.

Het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie publiceert elk kwartaal het Veiligheidsbeeld met gegevens over de veiligheidsontwikkeling in de regio. Hierin wordt zowel op gemeentelijk als op regionaal niveau de ontwikkeling van de veiligheid beschreven. De ontwikkeling in de eerste acht maanden van 2014 wordt vergeleken met dezelfde periode in 2012 en 2013.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie