De vriendinnen hebben 323,60 euro opgehaald met hun zelfgemaakte armbandjes.
De vriendinnen hebben 323,60 euro opgehaald met hun zelfgemaakte armbandjes. Janet van der Griendt

Woudenbergse vriendinnen rijgen armbandjes voor Oekraïne: ‘Ze zijn allemaal uniek’

14 maart 2022 om 14:40 Maatschappelijk

WOUDENBERG Oekraïners vragen om hulp en dat zorgt ervoor dat ook kinderen in actie komen voor het land. Zo ook de Woudenbergse vriendinnen Janine (13) en Mette (12). Zij maken armbandjes en verkopen deze via Facebook. Hiermee hebben ze 323,60 euro opgehaald. De opbrengst doneren ze aan Stichting Woudenberg voor Oekraïne, een stichting die is opgericht om Oekraïners die in Woudenberg verblijven te helpen.

Mette en Janine bedachten het idee twee weken geleden omdat ze graag iets wilden betekenen voor de getroffen Oekraïeners. ,,En omdat ik me een beetje verveelde,” vertelt Mette. ,,Maar al snel liep het uit de hand.”

Want de armbandjesverkoop blijkt een groot succes, dus ze moeten hard doorrijgen. In drie dagen tijd hebben ze zo’n 275 armbandjes gemaakt. De kralen hebben de kleuren van de Oekraïense vlag, blauw en geel. ,,Alle armbandjes zijn op een andere volgorde gerijgd en daarom zijn ze allemaal uniek.”

MEER ARMBANDJES Janine en Mette verkopen de armbandjes voor een euro per stuk. ,,Maar sommige mensen gaven wel twee of vijf euro voor een armbandje”, zegt Janine. Daarnaast kregen ze ook nog eens vijftig euro extra zodat ze nieuw materiaal, zoals kralen en draad, kunnen kopen om nog meer armbandjes te maken.

VAN DICHTBIJ MEEMAKEN Via TikTok en Instagram krijgen de twee vriendinnen veel mee van wat er in Oekraïne gebeurt. Het maakt een hoop indruk op ze. Mette: ,,Ik zie elke dag video’s en nieuwberichten over de oorlog. Mensen verliezen hun huis en hebben geen geld meer. Wij kunnen zelf geen geld doneren, maar dus wel iets maken en verkopen.” 

Bij Janine thuis verblijft op dit moment een Oekraïense moeder samen met haar twee kinderen. ,,De vader is nog in Oekraïne. Het is heel bijzonder en verdrietig om alles van zo dichtbij mee te maken, maar juist daarom zijn we extra gemotiveerd om de mensen die het hardst hulp nodig hebben te helpen.”

De vriendinnen zijn druk bezig met het rijgen van armbandjes
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie