Afbeelding
Gemeente Woudenberg

Woudenbergers willen graag helpen: actiebereidheid voor Oekraïne is groot

1 maart 2022 om 07:05 Maatschappelijk

WOUDENBERG Woudenberger Gerben Heldoorn, kandidaat-raadslid SGP Woudenberg, wordt veel benaderd door Woudenbergers met de vraag hoe zij Oekraïne kunnen helpen. Hij is directeur van de christelijke organisatie ‘Kom over en help’, die samen met partnerorganisaties in (ex) communistische landen, waaronder Oekraïne en Moldavië, kwetsbare naasten helpt.

Sinds de inval heeft hij bijna ieder uur contact met een aantal partnerorganisaties. Met anderen is het contact dagelijks. Samen met Dorcas, die ook veel werkt in dit gebied, is hij bezig om de eerste noodzakelijk hulp in kaart te brengen. Hij ziet dat de actiebereidheid groot is, ook in Woudenberg. Daarbij wil hij wel een oproep doen om rust en kalmte te bewaren en de actie gecoördineerd uit te voeren. Dat is heel belangrijk, anders zou de hulp niet of zelfs verkeerd terecht kunnen komen.

Problemen bij het bieden van hulp is dat de banken gesloten zijn, de winkels zo goed als leeg zijn door het hamsteren en het niet veilig is om rechtstreeks naar Oekraïne te reizen met goederen. Daarom wordt ervoor gezorgd dat er via Polen, Slowakije en Moldavië goederen en geld over de grens worden gebracht.

Bij de partnerorganisaties waar hij mee werkt ziet hij heel wisselende reacties. Sommige organisaties zijn zelf gevlucht voor hun veiligheid. Anderen, zoals bijvoorbeeld het afkickcentrum bij Kiev, zijn gesloten omdat de personeelsleden opgeroepen zijn voor het leger. De gezinshuizen zijn gevlucht naar het buitenland of schuilen in kelders. De partnerorganisatie Perspectiva is voor Kiev begonnen met 24/7 broden bakken en soep maken. Dit delen zij uit aan kwetsbare mensen, want juist deze groep kan niet vluchten en is achtergebleven in de stad.

Mensen die willen doneren voor noodhulp kunnen dit doen via de website van Komoverenhelp.nl. Ook in Woudenberg zelf wordt er overlegd over hulp aan Oekraïne. Er is maandag een bijeenkomst geweest met onder andere Irene Houtsma (GBW) samen met de met de kerken, gemeente en ook serviceclubs als de Lions en Rotary. Gerben Heldoorn was hier ook bij aanwezig.

Uit solidariteit met de bevolking van Oekraïne wappert vanaf 26 januari op het gemeentehuis de Nederlandse vlag. De gemeente geeft aan op sociale media dat zij meeleeft met de bevolking, maar ook met degenen die familie of vrienden hebben in Oekraïne en in grote onzekerheid leven, ook in Woudenberg. De gemeente verwacht één dezer dagen ook de Oekraïense vlag binnen te hebben en te kunnen hijsen.

De gemeente Woudenberg heeft met een tiental andere gemeenten een collectief contract met het Russische Gazprom. De looptijd van het contract is tot eind 2023. Door deze afschuwelijke situatie wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om het contract collectief vroegtijdig te verbreken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie