meezing-middag
meezing-middag Cas Slagboom

Participatiekoor start eerste popkoor in Veenendaal

25 januari 2023 om 17:34 Lokaal Deel je nieuws

Na Bach, zingen mensen mét en zonder dementie nu ook samen popmuziek

Het Participatiekoor, landelijk bekend van de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion, krijgt er een populaire variant bij. Op 9 februari start in Veenendaal het zesde Participatiekoor, waarin voor het eerst popmuziek wordt gezongen. Mensen met dementie en mantelzangers die willen meezingen zijn van harte welkom. 


Iedereen telt mee

Het participatiekoor is een bijzonder koor. ‘’Het is vijf jaar geleden gestart in Haarlem”, vertelt oprichter Erik Zwiers. “Het is het eerste koor in Nederland waarin mensen met dementie de Matthäus Passion van J.S. Bach zingen.’’ Na de eerste uitvoering in Haarlem waren zowel zangers als publiek zo enthousiast dat er inmiddels 5 participatiekoren zijn door het hele land die in de Goede Week Bachs’ meesterwerk ten gehore brengen. ‘’Het succes van de participatiekoren schuilt in de zogenaamde mantelzanger’’, zegt Zwiers. ‘’Mensen met dementie kunnen meer dan we vaak denken, als je hen maar op de juiste manier ondersteunt. Daarom wordt elk koorlid met dementie ondersteund door een ‘mantelzanger’: een vast maatje waarmee zij samen zingen en dat helpt bij allerlei praktische zaken. Op die manier kan iedereen meedoen.”

 

Zingen over liefde

Dat het participatiekoor een succesformule is, blijkt uit de uitvoeringen van de Matthäus Passion. Afgelopen jaar kwamen er - voor het eerst na de coronabeperkingen - honderden mensen met dementie bijeen in het Muziekgebouw van de Omroep in Hilversum. Ondersteund door het Radio Filharmonisch Orkest brachten zij de hoogtepunten van het beroemde oratorium van Bach ten gehore. “Maar niet iedereen zingt even graag klassiek. Speciaal voor mensen die liever populaire muziek zingen, starten we daarom nu de eerste popversie van het Participatiekoor, in Veenendaal”, vertelt Zwiers. “Van Frank Sinatra tot Willeke Alberti, muziek uit de jaren ’50, ’60 en ’70 staat op het repertoire. De rode draad is liefde. Een onderwerp waarbij iedereen wel een verhaal heeft, dat mooi of lelijk kan zijn, en dat ons verbindt. Er is dan ook ruimte om verhalen met elkaar te delen. Zo wordt samenzijn méér dan alleen samen liedjes zingen,” aldus Zwiers. 

Start meezing-middag in de Koekoek

Op donderdagmiddag 9 februari is de eerste meezing-middag in de Koekoek te Veenendaal. Daarna wordt er wekelijks samen gezongen. Iedere zanger, met of zonder dementie kan zich voor deze eerste meezing-middag vrijblijvend aanmelden om te ontdekken of het wat voor hen is. Veel of weinig koorervaring is niet belangrijk. Plezier in samen zingen staat voorop en iedere zanger met dementie wordt door de organisatie voorgesteld aan een eigen mantelzanger.

Voor meer informatie en inschrijven:

www.Participatiekoor.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie