Sinterkaas en zijn hoofdpiet op de publieke tribune in de raadszaal tijdens het debat over subsidie voor het Sinterklaasfeest.
Sinterkaas en zijn hoofdpiet op de publieke tribune in de raadszaal tijdens het debat over subsidie voor het Sinterklaasfeest. Joke van der Heide

Woudenbergs Sinterklaasfeest blijft onzeker

14 juli 2019 om 15:36 lokaal

WOUDENBERG Omdat de viering van het Sinterklaasfeest op de tocht staat in Woudenberg hebben PvdA-GL en CDA zich in de raad van 11 juli sterk gemaakt voor een jaarlijkse bijdrage van 500 euro aan deze volgens hen mooie en breed gedragen traditie.

Joke van der Heide

Sint en de hoofdpiet waren speciaal in hartje zomer naar het gemeentehuis gekomen om dit voor hun voortbestaan belangrijke debat te volgen. Na een lange zit hoorden zij dat de viering voor dit jaar kan doorgaan, doordat zich tijdens de raadsvergadering een sponsor meldde via Marco van de Hoef van GBW. Voor de jaren daarna konden zij nog geen goed nieuws mee nemen naar Spanje.

Wethouder Anita Vlam stelde zich namens het college formeel op. Zij vertelde dat na de incidentele subsidie bij de start van de Stichting Sinterklaas de gemeente op dit moment geen subsidie kan vertrekken. De aanvraag voldoet niet aan de subsidieverordening en dan is er sprake van een onrechtmatige uitkering. In de subsidieregels staat namelijk dat de aanvrager moet aantonen dat deze haar begroting zelf niet rond krijgt en de stichting heeft een bepekte reserve.

VERKEERDE PRIKKEL Moniek van de Graaf (PvdA-GL) vindt het een verkeerde prikkel dat er alleen recht is op een bijdrage als de Stichting Sinterklaas het financieel niet redt. Volgens haar geeft de stichting al langere tijd aan dat er met een kleine groep ontzettend veel werk wordt verricht, maar dat de groep hieronder dreigt te bezwijken. Samen met het CDA wil zij Sinterklaas in zijn kracht zetten en behouden. Zij willen dat de stichting financieel gezond is, liefst met zoals nu een kleine reserve en met vrijwilligers die niet afhaken door de werkdruk.

De wethouder herinnerde de raadsleden er fijntjes aan dat deze subsidieverordening door de raad zelf is vastgesteld. Op de vraag of zij als wethouder het wel nodig vindt om 500 euro te verstrekken voor het voortbestaan van de Sinterklaastraditie in Woudenberg bleef zij het antwoord schuldig en herhaalde dat de aanvraag onrechtmatig is. Michel Hardeman (CDA) vroeg haar eveneens ter vergeefs hoe zij deze bijdrage ziet ten opzichte van een bijdrage van 8.000 euro aan het bezoek van het koningspaar in Amersfoort of 10.000 euro voor het Nieuwjaarsfeest.

De motie van CDA en PvdA-GL om het college te vragen te onderzoeken hoe het verstrekken van een financiële bijdrage anders zou kunnen, werd verworpen. De vraag hoe het anders zou kunnen wordt nu niet beantwoord. En dat kan wel bleek uit het debat, want de 10.000 euro voor het Nieuwjaarsfeest gaat ook niet via de subsidieverordening. PvdA-GL en CDA zullen dan ook hier tijdens de begroting in het najaar op terugkomen. VVD en GBW reageerden dat ook zij het feest een warm hart toedragen, maar op zoek willen naar een rechtmatige oplossing. CU en SGP haakten af. Zij willen hier geen belastinggeld aan uitgeven. ,,Zo'n breed gedragen feest moeten we toch met vrijwilligers kunnen draaien. Ook ik wil helpen", bood Bert Bosman (CU) aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie