Afbeelding
Jaap Ravenhorst

Scharuk krijgt geen subsidie voor ‘bridgen tegen eenzaamheid’

20 oktober 2018 om 07:30 lokaal

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg heeft een subsidieaanvraag van bridgeclub Scharuk afgewezen. De Woudenbergse club vroeg de gemeente een bijdrage van 2400 euro om Woudenbergers die te maken hebben met eenzaamheid, of daarmee te maken kunnen krijgen, een gratis bridgecursus aan te kunnen bieden. Scharuk-voorzitter Dick Schouten betreurt de afwijzing en noemt deze een gemiste kans van de gemeente.

Door André van der Velde

Het initiatief van Scharuk maakt deel uit van het project het project 'Denken en Doen' waarbinnen de Bridgebond met gemeenten samenwerkt om eenzaamheid terug te dringen. 

,,De landelijke en lokale politici maken veel werk van het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen en bridgen is volgens ons een mooie manier om dat te doe´, licht Schouten toe. ,,Je kunt het tot op hoge leeftijd doen en speelt het kaartspel met minimaal vier mensen, al dan niet in clubverband.´´Om te kunnen bridgen, is een cursus noodzakelijk. ,,Wij boden de gemeente een middel aan om actief en proactief ervoor te zorgen dat minder Woudenbergers met eenzaamheid te maken hebben.´´ De kosten voor de cursus bedragen 200 euro per persoon. ,,We schatten in dat achttien tot twintig deelnemers aan de cursus willen meedoen. Daarvan komt dan waarschijnlijk 60 procent uit Woudenberg. We verzochten de gemeente daarom de cursuskosten van twaalf deelnemers te vergoeden, dus in totaal 2400 euro.''

De gemeente heeft volgens Schouten de aanvraag afgewezen omdat zij een andere organisatie subsidie verleent om eenzaamheid tegen te gaan. ,,We zijn doorverwezen naar de stichting Coalitie Erbij. Inmiddels hebben we contact gelegd om onze activiteiten op elkaar af te stemmen, maar ook die organisatie is financieel niet daadkrachtig genoeg om ons project te kunnen ondersteunen.´’ Ook het tweede argument noemt Schouten ,,wat zwak´´ onderbouwd. ,,De gemeente stelt dat inwoners met een laag inkomen een beroep kunnen doen op het Minimabeleid. Maar daarmee wordt het doel volledig voorbij geschoten. Het gaat namelijk niet om financiële problemen, maar om het probleem van de eenzaamheid. Dat is iets heel anders. Door het gratis aan te bieden, wordt voor veel mensen een drempel weggenomen.´´

Op dinsdag 11 december om 19.15 uur wordt in Sport en Cultuurcentrum de Camp een gratis bridgeclinic gegeven en op 8 januari 2019 start weer een beginnerscursus. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie