Afbeelding
Gemeente Woudenberg

Column burgemeester Magda Jansen: ‘Habemus Fedde!’

30 november 2023 om 16:50 Column

Nee, ik heb niet te diep in het glaasje gekeken toen ik deze column schreef. Dat zou ook wat zijn op de vroege ochtend. Maar die titel dan?! Waar heeft die burgemeester het nu weer over? Ik zal u niet langer in vertwijfeling laten. Als er een nieuwe paus is gekozen, worden gevleugelde woorden ‘Habemus Papam!’ – Wij hebben een Paus!- uitgesproken. Dat zinnetje schoot door mijn hoofd toen kinderburgemeester Nathan en ik vorige week bij de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester mochten zijn. 

Dit jaar was het de beurt aan de Olijfboom om een nieuwe kinderburgemeester te kiezen. Vijf kinderen uit groep 7 mochten door naar de tweede en beslissende ronde: een presentatie geven voor groot publiek. De hele aula zat vol leerlingen. Nathan en ik zaten, samen met mijn dochter uit groep 7 die uitgesloten was van deelname, in de jury. 

Alle vijf de kinderen gaven een super goede presentatie. Over wat zij belangrijk vinden, waar zij van houden, hoe zij Woudenberg nog mooier kunnen maken. Het mooiste vond ik dat zij allemaal het welzijn van een ander als inspiratiebron hadden. Een spelletjesmiddag of bakken met vluchtelingenkinderen, een leuke activiteit met kinderen en oudere mensen, of een rolstoelschommel, zodat ook kinderen in een rolstoel mee kunnen spelen. 

Stuk voor stuk voorbeelden om meer verbinding tot stand te brengen. Voor een mooiere samenleving waar wij elke dag nadenken wat wij daar zelf aan kunnen bijdragen. Om elkaar met een open blik en een warm hart op te zoeken. En hoewel het in roerige en onzekere tijden verleidelijk kan zijn om ons terug te trekken in onze eigen kring, is onze samenleving daar niet bij geholpen. Er is nog nooit een gemeenschap hechter en veiliger geworden van uitsluiting en verdeeldheid. Aan ons de opdracht om daarvoor te gaan en onze kinderen daarin voor te gaan. Want hoe kunnen wij van onze kinderen verwachten dat zij open staan voor iedereen als wij dat zelf niet doen?

Terug naar de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester. De stemmen werden geteld en onder luid gejuich werd Fedde de Graaf gekozen als kinderburgemeester 2024! Op 21 december wordt Fedde tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar officieel geïnstalleerd en neemt Fedde het stokje over van Nathan. Van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn!

Magda Jansen, burgemeester van Woudenberg

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie