Afbeelding
Gemeente Woudenberg

Column burgemeester Magda Jansen: ‘De beste verkeersmaatregel zijn wij zelf’

2 april 2024 om 12:22 Column

Vorige week werden de verkeersexamens weer afgenomen. Alle kinderen uit groep 7 fietsen keurig door ons dorp. Hesje aan, netjes hand uitsteken en goed opletten op verkeersborden, fietspaden en medeweggebruikers. Ook onze dochter deed mee. Tijdens het proefrondje wees zij mij op verkeerssituaties die in haar ogen niet zo eenduidig uit te leggen waren als ik dacht. Het deed mij denken aan de wens van onze kinderburgemeester Fedde (die ook verkeersexamen moest doen!) om op straat vaker door de bril van een kind te kijken. Hoe beleeft een kind het verkeer? Is het voor een kind eigenlijk wel overzichtelijk? Die neem ik mee naar het gemeentehuis.

Hoe mooi en belangrijk het verkeersexamen ook is, het gaat om de dagelijkse praktijk. En om wat wij onze kinderen voorleven. Hartstikke goed om hen te leren hoe het moet en een proefrondje te rijden, maar geven wij als volwassen weggebruikers in de praktijk het goede voorbeeld? Zorgen wij er met ons gedrag voor dat er een veilige verkeerssituatie ontstaat? Ik durf te stellen; lang niet altijd.

De voorbeelden zijn teveel om in deze column op te noemen en hebben vaak enkel en alleen met gedrag te maken. Daar kan geen verkeersmaatregel tegenop, want die worden op dat moment met voeten getreden. Rondom scholen zie ik de meest gevaarlijke situaties. Elke dag, elke keer weer. Het doet mij oprecht verdriet om te zien dat onze kinderen op dat moment in gevaar worden gebracht. En waarvoor? Om niet even verderop op het grote parkeerterrein te parkeren? Is de tijdwinst van die enkele minuut echt zoveel belangrijker dan de veiligheid van ons en onze kinderen?

Of wat dacht u van het chronisch te hard rijden binnen onze bebouwde kom. Er liggen drempels, de snelheidslimiet is duidelijk aangegeven, maar het mag dikwijls niet baten. Lekker scheuren door ons dorp en zonder richting aan te geven hard een kruising oprijden met totale verwarring als gevolg als twee automobilisten dat tegelijkertijd doen. Het recht van de sterkste viert dan hoogtij.

Welk voorbeeld geven wij onze kinderen op dat moment als zij op de achterbank zitten? Of de kinderen op straat? Hoe u het ook went of keert zij zijn het eerste slachtoffer, omdat zij op hun fiets zo ongelooflijk kwetsbaar zijn. En als kind kun je simpelweg minder goed gevaar inschatten. 

Daarom: de beste verkeersmaatregel zijn wij toch echt zelf. En ja, dat mag wat extra tijd kosten.

Magda Jansen, burgemeester van Woudenberg

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie