Afbeelding
Gemeente Woudenberg

Column burgemeester Magda Jansen: ‘Bewegen op muziek’

8 februari 2024 om 15:43 Column

Een aantal jaar geleden was ik op een conferentie waar hersenwetenschapper Eric Scherder vertelde hoe belangrijk muziekonderwijs is voor kinderen. Een warm en wetenschappelijk pleidooi voor muziek in de klas. Door muziek te maken of ernaar te luisteren, legt ons brein allemaal onderlinge verbindingen aan die weer een rol spelen bij rekenen en taal. Eigenlijk zet muziek onze hersenen aan het werk. Dat is voor het opgroeiende brein van groot belang, maar zeker ook voor het volwassen brein. 

Ook voor mensen met dementie is muziek van grote waarde. En dan in het bijzonder de muziek uit de tijd van hun jeugd. Het helpt om herinneringen terug te krijgen en heeft een positieve uitwerking op de emotie. Dat heb ik mogen ervaren toen ik op stage was bij zorgcentrum Groenewoude. Mijn komst was breed aangekondigd en de meest gestelde vraag vooraf was of ik ook de rode werkkleding aan zou doen. Uiteraard, dat hoort natuurlijk bij stage lopen.  

Na een rondleiding was het tijd om de bewoners naar de serre te begeleiden voor het hoogtepunt van de stage: het bewegen op muziek. In een grote kring zaten zeer enthousiaste bewoners en personeel er helemaal klaar voor. De muziek was voor velen bekend, want er werd vrolijk meegezongen. Ondertussen moesten wij goed opletten op alle oefeningen die wij moesten doen met armen en benen. 

Het was zo heerlijk om te zien hoe iedereen genoot en zijn beste beentje voorzette, letterlijk. Van de herkenning op de gezichten van de muziek die hen deed herinneren aan vroeger. Van het meezingen van de voor hen overbekende teksten. Van de verbindingen in de broze hersenen die weer even werden geactiveerd, maar vooral van de verbindingen onderling.

Want het is zoveel meer dan een plek om te wonen als dat niet meer zelfstandig kan. Er zijn voorzichtige vriendschappen, er wordt naar elkaar omgekeken, het eten tussen de middag in de serre is met tafelgenoten die steevast bij elkaar zitten, er wordt op een hometrainer met beelden van Nederlandse fietspaden heel wat afgefietst en sinds kort is er ook de wensboom. De mooiste wens vond ik: “Als er een nieuwe bewoner is, kunnen we dan een voorstelrondje doen? Het is fijn om diegene dan te kennen.” 

Dat straalde zulke oprechte belangstelling uit naar de onbekende nieuwe bewoner. Een mooie les ook voor ons.  

Magda Jansen, burgemeester van Woudenberg

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie