Peter van Toor, Martin Brouwer en Harry Buitenhuis (van links naar rechts) in het museum van Grebbelinie in het Vizier.
Peter van Toor, Martin Brouwer en Harry Buitenhuis (van links naar rechts) in het museum van Grebbelinie in het Vizier. Janneke Hek

‘Operation Faust’ trekt langs Woudenberg op Bevrijdingsdag: ‘Een indrukwekkend gezicht’

Activiteiten

WOUDENBERG Nederland herdenkt donderdag 5 mei zijn bevrijding. Ook in Woudenberg gaat dit niet ongemerkt voorbij. Een tocht van honderd historische legervoertuigen trekt langs het dorp en pauzeert bij het museum van stichting Grebbelinie in het Vizier. De tour heeft een humanitair karakter en vervoert om die reden voedselpakketten voor de voedselbank.

KAZEMATTEN Vanuit het bivak in Rhenen wordt de route gereden langs de frontlinie zoals deze was in april 1945 richting Achterveld. Hier vonden op 28 en 30 april 1945 de besprekingen plaats voor voedselhulp voor West-Nederland. Vanuit Achterveld rijdt de tour slingerend langs de Grebbelinie terug naar het bivak in Rhenen. Rond 13.30 uur zijn de wagens bij Grebbelinie in het Vizier.

De organisatie van het rustmoment bij het museum is in handen van de Oranjevereniging Scherpenzeel (OVS) en stichting Grebbelinie in het vizier, ondersteund door Oud Woudenberg en Oud Scherpenzeel. Martin Brouwer van de OVS kijkt ernaar uit. ,,Het is een tocht die twee jaar geleden al op de planning stond in het kader van 75 jaar bevrijding. In verband met corona is alles uitgesteld. Het is bijzonder dat de route van toen zoveel mogelijk wordt gevolgd door de voertuigen. Een indrukwekkend gezicht verwachten wij.”

Belangstellenden zijn welkom om langs de route Operation Faust te bekijken, tijdens het pauzemoment bij het museum is hier meer tijd voor. ,,Dan kunnen mensen de voertuigen van dichtbij bekijken en het museum is die middag gratis toegankelijk. Ook hangt er een fototentoonstelling van de oorspronkelijke operatie Faust”, vertelt Peter van Toor, een van de vrijwilligers van het museum. Ook zijn de loopgraven en kazematten rondom het museum te bezichtigen. 

GRUWELIJK ,,Het was een bijzondere tocht. De voedseltransporten vanuit het zuiden na de hongerwinter werden zelfs beveiligd door Duitse militairen. Daar konden goede afspraken over worden gemaakt.” De voedselkisten uit 1945 zijn zo goed mogelijk nagemaakt en gevuld met producten voor de voedselbank in Utrecht. In de stoet rijden auto’s, motorfietsen en vrachtwagens mee, geen tanks. ,,De oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat het onderwerp oorlog weer dichtbij komt. Ook bij ons museum merken we dat. Het is belangrijk dat we niet vergeten hoe gruwelijk oorlogen zijn”, aldus Harry Buitenhuis, één van de vrijwilligers. Het motto van het museum is dan ook ‘opdat wij niet vergeten’.

,,We hopen op een ‘ouderwetse’ 5 mei. Met mooi weer, overal vlaggen en een indrukwekkende optocht van legervoertuigen. We vragen belangstellenden zoveel mogelijk op de fiets naar het museum te komen in verband met de beperkte parkeermogelijkheid. Bij het museum verkoopt de OVS koffie en thee, waarvan de opbrengst naar het museum gaat. Voor de kinderen staat Impie er met ijs”, vertelt Brouwer. De auto’s vertrekken in groepjes van tien en rijden vanuit Woudenberg Scherpenzeel binnen. Van 13.30 tot 16.30 uur zijn de voertuigen bij Grebbelinie in het Vizier aan de Brinkkanterweg 23A te bewonderen. Ook bij slecht weer gaat Operation Faust door. Meer informatie: www.ovscherpenzeel.nl.

advertentie