Woonzorglocatie opent de deuren in Woudenberg

16 september 2014 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - Vol trots loopt locatiemanager Carla Saathof door Huize Nieuwoord en met een grote glimlach bekijkt ze nogmaals alle kamers. Het is echt waar; in zeer korte tijd is de oude woonvilla omgetoverd tot een huis waar straks de christelijke Lelie zorggroep intensieve zorg gaat verlenen aan mensen met dementie of een lichamelijke beperking. Per 4 oktober opent het huis zijn deuren officieel. ,,Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven dat het allemaal zo snel is gegaan."

Eén van de bekendste gebouwen in Woudenberg is in een mum van tijd omgetoverd van een leegstaand rijksmonument tot een prachtige woonzorglocatie.

Vanaf 1 september begon het door Saathof samengestelde team met werken en vanaf dat moment namen de eerste bewoners al hun intrek. Niet in de villa, maar in de daarnaast gelegen appartementen. ,,In Huize Nieuwoord hebben wij negen kamers voor mensen met dementie en in de appartementen kunnen wij vier personen met een lichamelijke beperking verzorgen. In de laatste categorie hebben wij al een echtpaar mogen verwelkomen en zo zijn we tegelijkertijd aan een nieuw traject begonnen."

Toch is de verbouwing nog niet helemaal voltooid en moeten de laatste puntjes nog op de spreekwoordelijke i gezet worden.

Dit is echter geen obstakel voor het echtpaar dat al intrek nam. Kleinschalig wonen, zonder dat ze gezien worden als verpleeghuis. Dat is waar Saathof met haar team naar toe wil: ,,Het concept werkt volgens het 'scheiden-wonen-zorg' principe. Men betaalt huur voor de appartementen en een bijdrage voor de permanente zorg die wij bieden. Je kunt het dus zien als thuiszorg onder één kap, zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn."

Op zaterdag 4 oktober opent het huis officieel zijn deuren. De mensen die zich daarvoor aanmelden, zullen hun ogen uitkijken. ,,De gasten die al eerder zijn wezen kijken, verbazen zich over de uitstraling en de voorzieningen. We hebben veel monumentale kenmerken intact gelaten en hierdoor heeft het nog altijd de bijzondere uitstraling die het vroeger ook had."

Het pand kan nog zo mooi zijn; het belangrijkste is de zorg die men kan bieden aan de bewoners. Dit beseft de locatie-manager als geen ander en daarom is aan alles gedacht. Een deskundig team met zorgverleners staat klaar voor de bewoners en daarnaast heeft Saathof al diverse contacten gelegd met kerken, huisartsen en vrijwilligersorganisaties en dienen de eerste vrijwilligers zich al aan. ,,Goede samenwerking, zowel met professionals als met vrijwilligers is heel belangrijk."

Daarnaast is er in het huis domotica toegepast. Zo zijn er bijvoorbeeld camera's en microfoons geplaatst in de woonkamers. ,,In overleg met de bewoners kunnen we deze gebruiken. Sommigen slapen onrustig en dan is het eenvoudiger om even via de camera te bekijken of de nacht goed verloopt. Hierdoor hoeven wij niet om het hoekje te kijken, maar kunnen we op onze iPhone zien of er geen vreemde dingen gebeuren."

De speciale camera is slechts één van die nieuwe hypermoderne snufjes die Huize Nieuwoord heeft om nog betere zorg te kunnen bieden. Met een team van acht werknemers moet het straks allemaal op rolletjes gaan lopen. ,,Ik kreeg veel aanmeldingen van personen die hier willen werken. Uiteindelijk heb ik een team samengesteld, waarop ik trots ben. Mijn functie daarbij wordt om hen zo goed mogelijk te faciliteren, waardoor zij zich volledig kunnen focussen op het zorgen voor de bewoners."

Maar zo ver is het nog niet. De appartementen zijn nog niet allemaal verhuurd en dus is er nog plek voor dementerende ouderen en appartementen voor rolstoelgebonden bewoners. Er zijn al wel geïnteresseerden, maar Saathof verwacht pas na de officiële opening de echte aanloop. ,,Men wil natuurlijk wel eerst zien wat er verwacht kan worden en dat kon tot nu toe nauwelijks. Zorgen maken doe ik niet, want we weten dat er veel vraag is naar zo'n huis zoals wij zijn."

In verband met de organisatie van de opening, vraagt Huize Nieuwoord belangstellenden zich aan te melden via het e-mailadres huizenieuwoord@leliezorggroep.nl of telefonisch op 0900-2244777.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie