Woudenberger krijgt lintje voor duurzaamheid

11 september 2011 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - Op Duurzame Dinsdag 6 september ontving Woudenberger Folkert van der Molen een duurzaam lintje voor zijn inspanningen. Minister Marja Bijsterveldt van Onderwijs speldde het lintje bij de Woudenberger op in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Ook oud-milieuminister Jacqueline Cramer ontving dit lintje. Van der Molen is al geruime tijd werkzaam in de wereld van duurzaamheid, met de focus op duurzaam ondernemen.

Zelf woont hij dan ook in een huis met een energiezuinige warmtepomp, zonnepanelen en andere duurzame snufjes. Van der Molen is werkzaam als senior adviseur duurzaam ondernemen en milieubeleid bij DHV in Amersfoort.

Van der Molen is duurzaam ondernemer van het eerste uur en al 25 jaar actief als adviseur en marketeer op het gebied van milieu en duurzaamheid binnen en buiten DHV. Hij is initiatiefnemer en inhoudelijk organisator van het Nationaal Sustainability Congres (NSC) dat dit jaar zijn 12e editie beleeft en inmiddels het jaarlijks grootste evenement in Nederland is op het gebied van duurzaamheid. ,,Dit evenement trekt inmiddels meer dan zeshonderd bezoekers en kent zowel nationale als internationale sprekers. De doelgroep is zowel de overheid als bedrijven'', aldus de gedecoreerde. Van der Molen is ook jurylid van de Trouw Duurzame 100, manager van diverse websites en social media platforms op het gebied van duurzaamheid. Op zijn websites www.duurzaam-ondernemen.nl, www.duurzaam-beleggen.nl en www.duurzaamheidsverslag.nl ziet men wat je concreet kan doen om de wereld een beetje beter te maken.

,,Ik wilde graag wat met milieu en natuur gaan doen toen ik mijn studiekeuze maakte. Na mijn HBO opleiding Milieukunde ben ik bij DHV in Amersfoort gaan werken. Mijn kracht ligt denk ik in het signaleren van nieuwe trends in duurzaamheidsland en het hierop inspringen. Ook vanuit mijn christelijke perspectief vind ik dat we meer oog moeten krijgen voor duurzaam leven en werken. Op dit moment consumeren we drie planeten terwijl we er maar één hebben. Ik zie een rol voor iedereen maar zeker ook voor christenen om Gods schepping te behouden als rentmeester'', licht Van der Molen toe.

Plaatselijk ziet hij zeker nog kansen voor de gemeente Woudenberg en haar politieke partijen. ,,Duurzaamheid leeft hier niet erg in de politiek. En ook in de bouw- of renovatieplannen van de gemeente zie ik het niet altijd terugkomen. Terwijl bij bijvoorbeeld materiaalgebruik, zelf kunnen voorzienen wat energie betreft en duurzaam bouwen grote stappen voorwaarts gemaakt kunnen worden. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn geweest als bij de verbouwing van het nieuwe Cultuurhuis duurzaamheid nadrukkelijker meegenomen zou zijn'', betoogt hij.

Van der Molen vindt het verder een goed idee om meer met streekproducten te doen in plaats van producten van over de hele wereld hierheen te vervoeren. Juist in een landelijke gemeente als Woudenberg ziet hij hiervoor voldoende mogelijkheden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie