Arendina Staal gaat er meestal warm eten, maar dat kon nu niet: ,,Ik koos er bewust voor om bij Jumbo te blijven werken, want onbetaald verlof nemen was geen optie. Vanwege besmettingsgevaar mocht ik niet meer in het Tuinhuis komen, maar ik kon er wel mijn eten ophalen. Het was erg saai om negen weken alleen te moeten eten en 's avonds geen aanspraak te hebben. Ik kon ook niet naar mijn ouders dus bleven alleen bellen of Skypen over. Bij buitenactiviteiten zoals de spelletjes op Koningsdag kon ik wel meedoen. Ook kwamen er toen paarden van de manege door de binnentuin en er was een keer een draaiorgel en een zangeres. Gelukkig was het vaak mooi weer en dan kon ik er heen. Verder heb ik vlaggetjes geknipt. Er was in het Tuinhuis geen besmetting, maar het kwam wel dichtbij toen een begeleider ziek werd."

Arendina, Danny Gieskens en Johanna van Ekeren zijn blij met de versoepelingen want dat maakte de laatste weken minder zwaar. Danny, die na ruim twee jaar ziek te zijn geweest net weer een paar dagen per week aan het werk wilde gaan, legt uit: ,,De begeleiding is verantwoordelijk voor ons. We mochten een keuze maken, zoals Arendina, maar verder hadden we geen inspraak. Doordat we met meer mensen in een huis begeleid wonen zijn we wel gewend aan regels, maar de coronaregels waren nieuw. Ik kon gelukkig veel gamen met drie vrienden en ik heb een soort escaperoom opgezet voor het Tuinhuis. Dat zag ik op internet. Het was een succes. Helaas mocht Arendina toen niet mee doen. We mochten wel naar buiten en soms kwam je dan familie of bekenden tegen." Hij vervolgt: ,,De maatregelen voelden na een tijd bijna normaal. De versoepelingen zijn nu speciaal omdat we meer mogen. Ik kan weer met mondkapje op in de regiotaxi naar mijn werk en kan weer uit gaan, maar ik ben het ontwend om handen te geven."

Johanna voelde zich erg verantwoordelijk voor haar omgeving en wilde het niet op haar geweten hebben anderen te besmetten: ,,Ik heb familieleden met gezondheidsrisico's en wilde geen risico lopen om medebewoners zoals Danny met zijn astma ziek te maken." Het was vervelend dat ze net in deze tijd een dringend noodzakelijke oogoperatie moest ondergaan. ,,Ik vond het zo eng en moest het nu helemaal alleen doen. Omdat de operatie mislukte moet het binnenkort over."

Alle drie gebruikten ze een paar keer de Praatkeet, onder andere om samen een spelletje te doen. Ook ouderen uit de Orangerie gebruiken hem graag. Arendina en Johanna ergeren zich er aan dat niet iedereen zich aan de 1,5 meter regel houdt: ,,Soms worden mensen zelfs boos als je vraagt afstand te houden." Tijdens de coronacrisis was er zowel 's nachts als overdag begeleiding aanwezig, soms van andere Philadelphia locaties. Danny: ,,Als bewoners hebben we het erg gewaardeerd dat zij extra diensten draaiden en veel activiteiten voor en met ons bedachten en organiseerden tegen de verveling. Dat verdient echt een compliment."

Hannie van de Veen
Foto: Hannie van de Veen
Arendina, Johanna en Danny