11 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

WOUDENBERG Afgelopen weken was in diverse media het nieuws te lezen over de exploitatie van recreatieterrein het Henschotermeer door de familie Van de Lagemaat. Vanaf 1 januari 2018 wordt het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijn opgeheven, die tot dusver voor het beheer, het onderhoud en de exploitatie zorgde. Na een lange voorbereidingsperiode en veel overleg is de voortzetting daarvan dus nu geregeld. Een vraaggesprek met Julianne en Martien van de Lagemaat.

Hoe zijn jullie er toe gekomen?

,,Het Henschotermeer is altijd al een belangrijke plek geweest voor onze camping, die inmiddels alweer ruim 50 jaar bestaat, en in die jaren zijn wij ook altijd nauw betrokken geweest bij alles wat er gebeurde.

Zo werd in 2014 duidelijk dat de omliggende gemeenten, verenigd in het Recreatieschap RMN, besloten om niet langer het Henschotermeer financieel te ondersteunen en het recreatieschap op te heffen. Op dat moment was het voor iedereen denk ik wel duidelijk dat dit zou betekenen dat er een nieuwe exploitant moest worden gezocht door de eigenaar. Toen wij benaderd werden door het Landgoed Den Treek-Henschoten hebben wij aangegeven er voor open te staan en dat is de start geweest van een proces waarbij uiteindelijk het Landgoed aangaf vertrouwen in ons te hebben als nieuwe exploitant.''

Wat heeft jullie doen besluiten om het ook daadwerkelijk te gaan doen?

Als eerste de liefde voor het gebied waar wij al ons hele leven wonen en waarmee we als familie ook echt een band hebben opgebouwd aangezien mijn voorouders al sinds 1826 op 'De Heigraaf' wonen. Daarnaast realiseren wij dat het Henschotermeer ook een hele grote rol heeft voor wat betreft de recreatie mogelijkheden voor de toeristen die onze omgeving bezoeken maar zeker ook voor de inwoners van Woudenberg, Maarn & omgeving en dat willen wij veilig stellen en daar ligt dan ook onze prioriteit.

Ook zijn we ons er van bewust dat heel veel dingen draaien om het 'nu' en wij willen bewust verder kijken dan 'nu' om zo het Henschotermeer, door structureel onderhoud en een exploitatie waarbij we blijvend de balans zoeken tussen 

natuur & activiteit, ook aan de volgende generaties door te kunnen geven.  

Waren jullie je bewust van de impact die het zou hebben toen bekend werd dat jullie de nieuwe exploitant waren? Natuurlijk waren we ons er wel van bewust dat het impact zou hebben zeker gezien het aantal mensen dat al jarenlang van

het Henschotermeer geniet en er hun hele leven al komen dus we begrijpen zeker ook dat mensen ongerust zijn en willen weten wat er gaat gebeuren.

Het moeilijkste in deze situatie is om uit te leggen dat er een aantal veranderingen zullen plaatsvinden die wij eigenlijk liever ook niet zouden doorvoeren maar het feit dat de omliggende gemeenten hebben besloten niet langer financieel bij 

te dragen maakt het voor ons noodzakelijk om entree te gaan heffen voor een bezoek aan het Henschotermeer.

Veel mensen zullen zich toch afvragen waarom dat entree geld nu nodig is, kunnen jullie dat nog iets meer toelichten?

Veel mensen zullen dat niet begrijpen omdat het parkeren al betaald is, maar als mensen zouden weten hoeveel geld er in de afgelopen jaren beschikbaar werd gesteld vanuit de gemeenten, voor het onderhoud en exploitatie, dan zou er zeker  

meer begrip voor zijn want met alleen het parkeergeld is het gewoon niet mogelijk om het Henschotermeer die plek te laten zijn waar mensen kunnen genieten van goed onderhouden natuur, schone stranden, zwemwater en goede voorzieningen.

De grote vraag blijft dan toch hoeveel gaat het entree geld worden en hoe moet dat met mensen die minder te besteden hebben? Wij bevinden ons op dit moment in een overgangsfase waarbij we met verschillende partijen kijken hoe we de entree gelden zo laag mogelijk kunnen houden en zullen daar in de nabije toekomst meer duidelijkheid over kunnen geven, maar voor nu kunnen  we alleen aangeven dat dat onze intentie is!

Hoe gaat dat dan in de praktijk werken, komt er een hek om het Henschotermeer?

Omdat we in de overgangsfase zitten kunnen we ook nog weinig antwoorden geven op veel gestelde vragen, de exploitatie is een pittige uitdaging zeker omdat we als exploitant aanlopen tegen achterstallig onderhoud en keuzes moeten maken wat er als eerste moet gebeuren om de exploitatie mogelijk te maken en daar zullen de nodige voorzieningen voor worden getroffen. Mensen zijn ook bang dat het henschotermeer zal veranderen omdat er verdiend moet worden, wat is jullie reactie daarop? Natuurlijk vinden we het jammer als mensen er van uitgaan dat we het Henschotermeer gaan 'uitbaten' en we gaan voor financieel gewin maar onze uitdaging is om in de komende jaren te laten zien dat dat niet onze drijfveer is.

Natuurlijk gaan we voor een exploitatie met een financieel gezond plaatje maar zeker niet door activiteiten te organiseren die niet passend zijn voor de omgeving! En als we op termijn dat financiële plaatje rond hebben en het achterstallig onderhoud is weggewerkt dan zullen wij ons zeker richten op het verbeteren van voorzieningen die ertoe bij zullen dragen dat een dagje op  het Henschotermeer nog meer genieten wordt.

Wat als mensen tijdens het winterseizoen naar het Henschotermeer willen komen?

Zoals gezegd zullen wij vanaf 1 januari met de exploitatie van start gaan en zal er op zijn vroegst vanaf eind maart een entree heffing zijn. Tijdens de wintermaanden kunnen de mensen dus, net als van oudsher, heerlijk komen wandelen en we hopen dat we een mooie winter zullen beleven en ook de schaatsen nog onder kunnen binden!  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie