Commissaris Willibrord van Beek op werkbezoek in Renswoude

24 april 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

RENSWOUDE De Commissaris van de Koning, Willibrord van Beek, heeft een werkbezoek gebracht aan Renswoude. Op het gemeentehuis werd hij ontvangen door burgemeester Annelies van der Kolk. Direct daarna was er een gesprek onder vier ogen in de werkkamer van de burgemeester en een half uur later sloten de wethouders Dick Vlastuin en Hans van de Pol, waarnemend gemeentesecretaris Marcel Jansen, mevrouw Peres, waarnemend chef kabinet Commissaris van de Koning en mevrouw Van Galen hierbij aan.

,,Tijdens het gesprek met het college zijn diverse zaken aan de orde geweest", zo vertelde burgemeester Annelies van der Kolk na afloop. ,,Uiteraard hebben we van gedachten gewisseld over het sociaal domein en de nieuwe taken die nu op het bordje van de gemeente ligt. Een niet onaanzienlijke klus. Ook zaken als de gemeentelijke financiën en integriteit kwamen aan de orde.'' De Commissaris werd ook op de hoogte gesteld van de portefeuilles van de verschillende collegeleden. Burgemeester Van der Kolk sprak van een heel goed overleg met een positief betrokken Commissaris. ,,Hij weet goed wat er speelt in Renswoude, dat merk je tijdens de gesprekken."

Na ongeveer een uurtje stapten ze op de fiets en reden ze via de Dorpsstraat, Kerkstraat en Taets van Amerongenweg naar het nieuwe Dorpshart, bij de rotonde Dorpsstraat/Barneveldsestraat. Daar werden de Commissaris van de Koning, burgemeester Van der Kolk, de wethouders en de overige aanwezigen welkom geheten door Ir. Marco Langerak van VolkerWessels Vastgoed BV, de projectontwikkelaar die zich onder andere inzet bij de realisering van de winkelpanden, appartementen en tien koopwoningen. Na de verwelkoming liepen ze naar het dorpsplein waar Langerak tekst en uitleg gaf over de bouw van het complex.

Het bezoek aan het Dorpshart was onderdeel van zijn werkbezoek aan de gemeente Renswoude. Dit plan draagt bij aan de leefbaarheid van het dorp en is mede dankzij de Provincie Utrecht tot stand gekomen. Het gevarieerde Dorpshart biedt ruimte aan een EMTE-supermarkt (circa dertienhonderd vierkante meter) en dagwinkels (achthonderd vierkante meter), waardoor de inwoners van Renswoude voor hun dagelijkse boodschappen gewoon in hun eigen dorp terecht kunnen. Bovendien zijn in het plan tien koopwoningen en twintig huurwoningen gerealiseerd, waardoor de sociale veiligheid wordt vergroot en het Dorpshart ook na sluitingstijd van de winkels een levendige plek blijft. Het Dorpshart is een ontwikkeling van VolkerWessels Vastgoed en de bouw wordt uitgevoerd door Veluwezoom Verkerk, beiden VolkerWessels ondernemingen, naar een ontwerp van Geesink Weusten architecten uit Arnhem. De oplevering van het Dorpshart is in volle gang. Naar verwachting openen de eerste winkels hun deuren in mei. De eerste bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen in de comfortabele nieuwbouwwoningen met een klassieke dorpse uitstraling. Marco Langerak merkte op dat VolkerWessels Vastgoed vereerd was de Commissaris van de Koning in het nieuwe Dorpshart te mogen ontvangen. De gevarieerde architectuur werd zichtbaar gewaardeerd. ,,Er is door alle betrokken partijen veel energie gestoken in het maken van een echt Dorpshart", vertelt Langerak. ,,De kleinschalige opzet van het plan en het gebruik van luxe en degelijke materialen, zowel in de gebouwen als in de openbare ruimte, passen goed in Renswoude. De oplevering van de eerste fase is inmiddels in volle gang. De tien eengezinswoningen zijn reeds overgedragen aan de bewoners. De huurappartementen zijn bijna klaar; de bewoners krijgen begin mei de sleutel." De grote ramen geven mooi zicht op het nieuwe Dorpsplein, waarbij het uitzicht niet belemmerd wordt door radiatoren omdat de woningen voorzien zijn van comfortabele vloerverwarming.

Ook de winkelruimtes stonden in de belangstelling. De aanwezigen konden zien dat de binnenkort te openen supermarkt en bloemist druk bezig zijn met de inrichting en ze gaan er vanuit dat spoedig meer winkeliers volgen. De ruime, gratis parkeervoorziening maakt het Dorpshart de ideale plek om niet alleen de dagelijkse, maar ook de wekelijkse boodschappen te doen. Langerak: ,,Wij kijken terug op een zeer geslaagd bezoek." Vervolgens pakte ze weer de fiets en reden naar Transportbedrijf Gijs Vlastuin aan de Barneveldsestraat. Bij de ingang van zijn bedrijf was het Gijs Vlastuin die de aanwezigen verwelkomde. Eenmaal boven in de grote vergaderkamer gearriveerd, was het Gijs die zich richtte tot Commissaris Van Beek en de overige aanwezigen. Samen met zijn manager en zoon werd een uiteenzetting gegeven over het ontstaan en de groei van het transportbedrijf.

Gijs Vlastuin begon in 1980 met de handel in mengvoeders, in 1983 is G. Vlastuin Transport begonnen met het transport van mengvoeders en na een overname van transportbedrijf van De Bor werd daar ook speciaal transport aan toegevoegd. Dit betrof voornamelijk transport van onder andere staalconstructies. Eind jaren negentig is ze gestopt met de handel in mengvoerders en zich helemaal gaan richten op transport. Opgemerkt werd dat vanaf circa 2005 de focus vooral gericht is op open vervoer en speciaal transport. In deze branche is G. Vlastuin Transport uiterst succesvol en vooral de laatste vier jaar maakt ze een forse groei door. Ze onderscheid zich door het bieden van een hoge kwaliteit aan dienstverlening en toegevoegde waarde door het bieden van extra diensten als transportengineering, op- en overslag zowel buiten als binnen (hijscapaciteit veertig ton). Zo werd in 2013 de Esta Award in de wacht gesleept als beloning voor het ontwikkelen van een speciaal transportframe voor het verticaal transporteren van generatoren voor windturbines. G. Vlastuin Transport heeft inmiddels 19 trucks, 53 getrokken eenheden, 5 autolaadkranen en 27 medewerkers.

Uiteraard werd ook nog even een rondgang door de werkplaats gemaakt en werd de nieuwe uitschuifbare vrachtwagencombinatie, die ongeveer 45 meter lang kan worden, bekeken. Commissaris Van Beek was een geboeid luisteraar. Dat is ook niet zo vreemd want destijds was hij ook zelf werkzaam in de transportsector bij een groot bedrijf in Noord-Brabant. Nog steeds bleek de transportsector hem te boeien.

Uiteindelijk was er nog een laatste fietstochtje, nu naar Restaurant de Dennen. Daar waren ook diverse Statenleden uit Utrecht en raadsleden uit Renswoude aanwezig en werd er met de mensen van VolkerWessels en Vlastuin, die ze 's middags hadden ontmoet, nagepraat onder het genot van een drankje en een hapje. Het was een ongedwongen, gezellige bijeenkomst waarbij diverse contacten werden gelegd. ,,Een mooie afsluiting van een geslaagd werkbezoek", zo merkte burgemeester Annelies van der Kolk tenslotte op.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie