'Het is lastig, maar het komt goed'

29 december 2015 om 00:00 Sport

WOUDENBERG Een belletje hier, een berichtje daar. ,,Het is nog vroeg, maar ik heb vooraf nog nooit zoveel reacties gehad van ongeruste lopers." Waar deelnemers zich zorgen maken over het natte bosparcours van de 29e Florijn Winterloop, heeft Sylvia van Waveren er alle vertrouwen in dat de routes er op zaterdag 9 januari mooi bij liggen. ,,De vrijwilligers gaan het water wegsteken en de grote plassen opvullen met zand."

Edward Doelman

De preparatie van het bosparcours is ieder jaar een thema dat veel aandacht vraagt, zeker in de winter. ,,Het bos is op dit moment gewoon hartstikke vochtig. Dat maakt het wel lastig. Het gaat waarschijnlijk ook wat meer moeite kosten dan andere jaren", verwacht Van Waveren, voorzitter van het Woudenbergse hardloopfestijn. Zij weet wat de vrijwilligersgroep van zo'n tweehonderd man het aankan. ,,Dit gaat goed komen." Daarbij wordt de organisatie in de rug gesteund door sponsors die materieel ter beschikking stellen. ,,En we kunnen ook niet zonder de medewerking en inspanningen van landgoed Den Treek. Dat mag ook wel eens gezegd worden."

VOORJAARSKLASSIEKER Van Waveren wijst op de voorgaande jaren, waarin de organisatie ook eens kampte met een zouttekort. Ook dat kwam na een lange zoektocht toch op zijn pootjes terecht. ,,Zout strooien of sneeuw scheppen, dat beeld hebben we bij de Florijn Winterloop. Zoals de weersvooruitzichten er momenteel uitzien, wordt het over anderhalve week een voorjaarsklassieker." Daarmee kan zij leven, al heeft Van Waveren een duidelijke wens. ,,Ik hoop dat we het op 9 januari droog kunnen houden."

Op de dag zelf hakken namelijk veel lopers en wandelaars de knoop door: Ga ik wel of niet meedoen? ,,Als het weer op de dag zelf meezit, is het niet ondenkbaar dat we het deelnemersrecord verbeteren", verwacht Van Waveren. Tijdens de 28e editie kwamen zo'n 2.600 mensen af op het festijn, dat ieder jaar georganiseerd wordt vanuit voetbalvereniging Woudenberg. Sportpark De Grift is start- en finishplaats van alle onderdelen. Zelf acht Van Waveren een nieuw record - meer dan 3.157 lopers - niet ondenkbaar. ,,Aantallen zijn niet heilig", benadrukt ze. ,,Maar het aantal voorinschrijvingen loopt gelijk aan voorgaande jaren. Daar zijn we content mee." Overigens heeft de Florijn Winterloop in tegenstelling tot voorgaande jaren wel concurrentie van de Halve Marathon van Egmond, die op 10 januari plaatsvindt. ,,We vermoeden altijd dat het concurrentie is, dat het ons deelnemers op de hardloopnummers kost. Maar of dat verband er daadwerkelijk is, durf ik niet te zeggen."

Van Waveren hoopt verder dat zich dit jaar extra veel wandelaars inschrijven. De organisatie heeft namelijk de wandelroutes van 9, 13 en 17 kilometer grondig vernieuwd. ,,De routes voeren nu ook over de erven van verschillende boeren, mede dankzij die medewerking is het mogelijk om andere routes uit te zetten." Van Waveren hoopt dat het zijn vruchten afwerpt. ,,Het aantal wandelaars liep de voorgaande jaren terug, zo simpel is het. Hopelijk kunnen we met nieuwe routes, die wandelaars langs unieke plekjes in Den Treek voeren, die tendens draaien."

Inschrijven kan tot 1 januari.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie