Jaarwisseling redelijk rustig

1 januari 2009 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - De jaarwisseling is redelijk rustig verlopen. De laatste jaar trok Woudenberg met de jaarwisseling de aandacht. Vorig jaar werd de Mobiele Eenheid ingezet bij rellen. Twee jaar geleden werd er veel vernield. Dit jaar stond er een grote tent op de Parklaan, waar een feest werd gehouden. Volgens bezoekers was het daar tot laat in de nacht gezellig en sfeervol.

De politie hoefde in de oudejaarsnacht niet in te grijpen in het dorp. Ook lijken de vernielingen mee te vallen. Bij een wandeling door het dorp was er weinig van vernielingen te zien. De bloemenkraam van Michel had het de laatste jaren ook zwaar te verduren. Nu zitten er twee gaten in de ramen. Diverse media meldden dat jongeren in Woudenberg elkaar met vuurwerk bestookten en vuurtje stokten.

In het hele politiedistrict Utrecht bleef het redelijk rustig, meldt de politie. Tijdens de jaarwisseling zijn 87 personen aangehouden in de regio Utrecht en raakten 50 auto’s door brand beschadigd. Er deden zich geen grote openbare ordeverstoringen of grootschalige confrontaties met de politie voor.

De politie kreeg van 18.00 uur tot 07.00 uur nieuwsjaardag 1020 meldingen die voor het merendeel konden worden verwerkt door de dienstdoende politiemensen. Door diverse gemeenten waren verschillende feesten georganiseerd om de overlast op straat te beperken. Deze feesten werden druk bezocht en droegen ertoe bij dat grote openbare ordeverstoringen uitbleven.

In de eerste helft van de avond was er sprake van veel branden in de regio. De brandweer was erg druk met het blussen van buiten- en containerbranden. Ook ontstond er brand in zeven auto’s door zeer vermoedelijk brandstichting/vuurwerk.

Tijdens de jaarwisseling steeg het aantal autobranden naar vijftig. Het merendeel betrof auto's in Utrecht, maar ook auto’s in onder meer Veenendaal, Zeist en Amersfoort moesten het ontgelden. In Amersfoort werd een verdachte aangehouden omdat hij met twee flessen brandbare vloeistof liep.

De brandweer bluste een aantal woningbranden in Utrecht en Bunnik. In Amersfoort ontstond rond 02.00 uur brand in een woning op het Noorderlicht. Vanwege de rook moesten bewoners van 12 woningen tijdelijk hun woning verlaten. Er raakte niemand gewond. De oorzaak van de branden is nog niet bekend.

In totaal werden 87 aanhoudingen verricht in de regio voor onder meer baldadigheid, vernieling en het niet voldoen aan bevel of vordering. In Eemnes werd de brandweer gehinderd om een brandje te blussen. Nadat de politie enkele aanhoudingen had verricht, kon de brandweer verder haar werk doen. In een enkel geval werden politie en brandweer bekogeld met vuurwerk en glaswerk. Dit leidde niet tot gewonden of materiele schade. Er vonden ongeveer 8 incidenten plaats waarbij hulpverleners werden beledigd en in verband hiermee zijn 11 aanhoudingen verricht.

In de regio vonden, buiten het incident in Eemnes, geen grote openlijke geweldplegingen plaats en was er geen sprake van grootschalige confrontaties met de politie. De politie ontving 13 meldingen van openlijk geweld waaronder mishandeling. Bovenstaand is een overzicht gemaakt op nieuwjaarsdag omstreeks 13.00 uur. De verwachting is dat in de komende dagen nog wel diverse aangiften zullen binnenkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie