Afbeelding
ANP/Robbert Frank Hagens

Relatief weinig mensen met diabetes in Woudenberg

16 november 2023 om 16:08 Zorg

WOUDENBERG Momenteel hebben bijna 70.000 inwoners van de provincie Utrecht suikerziekte, wat neerkomt op 5,1%. In Woudenberg is dit percentage het laagste in de provincie: 3,9%. Er zijn grote lokale verschillen, in Nieuwegein gaat het om 7% van de inwoners. Dit blijkt uit onderzoek dat Independer deed in aanloop naar Wereld Diabetes Dag dat vandaag plaatsvindt.

Door Job van der Mark

Naar verhouding wonen er in de provincie Utrecht minder diabetici dan elders in het land. De provincie heeft zelfs het laagste percentage van heel Nederland. Ook onder Noord-Hollanders zijn er naar verhouding minder mensen met suikerziekte (5,4%). In Drenthe ligt het percentage juist het hoogst. Hier heeft 7,4% van de inwoners de diagnose diabetes gekregen.

Verschillen per provincie

Binnen de provincie Utrecht zijn er grote lokale verschillen. De top-5 Utrechtse gemeenten met naar verhouding de meeste diabetici is als volgt: 1. Nieuwegein: 7% van de inwoners, 2. Veenendaal: 6,2% van de inwoners, 3. Wijk bij Duurstede: 6,2% van de inwoners, 4. IJsselstein: 6,1% van de inwoners en 5. Rhenen: 6,1% van de inwoners.

Prijs medicatie stijgt

De kosten voor diabetesmedicatie zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo betaalde iemand met diabetes type 2 vorig jaar gemiddeld  93,06 euro en in 2018 was dit ‘slechts’ 35,57 euro. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Zorginstituut Nederland. De twee meest voorkomende vormen van diabetes zijn type 1 en type 2. Het grote verschil is dat type 1 aangeboren is en type 2 dat meestal niet is. Type 2 kan aan de genen liggen maar kan ook te maken hebben met de leefstijl. In Nederland zijn er ruim 1,1 miljoen mensen met diabetes, 90% hiervan heeft diabetes type 2. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie