Mensen kunnen weer bij de huisarts terecht voor de jaarlijkse griepprik.
Mensen kunnen weer bij de huisarts terecht voor de jaarlijkse griepprik. Koen Suyk

Vaccinatie griepprik en pneumokokken dit jaar net even anders

9 oktober 2020 om 07:30 Zorg

WOUDENBERG Huisartsenpraktijken De Schans en De Zandbloem hebben een eigen planning gemaakt voor de griepprik en de vaccinatie tegen pneumokokken. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus kunnen zij maar een beperkt aantal mensen per keer vaccineren. 

Patiënten van huisartsenpraktijk De Schans worden voor de vaccinatie verwacht in de praktijk op Schans 28 in het multifunctioneel centrum. Patiënten van De Zandbloem kunnen terecht in de praktijk aan Pr. Christinastraat. De huisartsen verzoeken iedereen dringend om de oproepkaart of -brief mee te nemen en zich te houden aan het tijdsslot waarop zij zijn ingedeeld. ,,Mocht u geen oproep hebben gekregen, terwijl u wel behoort tot de zogenaamde risicogroepen, of als u voor eigen rekening een vaccinatie wilt hebben, dan kunt u contact opnemen met uw eigen huisartsenpraktijk. U kunt ook reageren via de website van de desbetreffende praktijk. Als u een griepprik wilt hebben, maar niet behoort tot de risicogroepen, dan zijn de kostenvoor eigen rekening. U krijgt via de assistente van uw huisarts tegen contante betaling (13,50 euro inclusief vaccinatie) een recept en u kunt daarmee het vaccin in de apotheek ophalen.’’

Elk jaar krijgt één op de tien mensen griep. Sommige mensen lopen meer kans op complicaties als ze griep krijgen. Dat geldt vooral voor mensen van 60 jaar en ouder, mensen met een hart- of longziekte en mensen met suikerziekte. Ook voor nierpatiënten en mensen met weinig afweer door ziekte of een medische behandeling zoals chemotherapie kunnen de gevolgen van griep ernstiger zijn. Mensen die tot bovengenoemde groepen horen, krijgen van hun huisarts een oproep voor een griepprik. Daarnaast krijgen alle mensen in de leeftijd van 73 tot en met 79 jaar een tweede oproep om zich te laten vaccineren tegen de pneumokokken. Een pneumokok is een bacterie die ernstige infecties kan veroorzaken, zoals een longontsteking.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie