Veel belangstelling op de inloopavond van de provincie over de plannen voor aanpassing van de Stationsweg Oost.
Veel belangstelling op de inloopavond van de provincie over de plannen voor aanpassing van de Stationsweg Oost. Margreet Hendriks
Ingezonden

Klankbordgroep N224: ‘Woede, frustratie en machteloosheid’

29 maart 2022 om 10:03 Verkeer en vervoer

WOUDENBERG De provincie Utrecht presenteerde op woensdag 23 maart de plannen voor de N224 Stationsweg Oost. Ruim 100 omwonenden propten zich in een veel te klein zaaltje. Tien stoelen had de provincie klaar laten zetten. Na jaren lobbyen bij de provincie, talloze klachten van omwonenden, inspreken in provinciale commissies en een gesprek met gedeputeerde Schaddelee kondigde de provincie Utrecht in 2020 een onderzoek naar de problemen aan.

De uitkomst van het onderzoek werd vorig jaar bekend en is alarmerend. De N224 Stationsweg Oost heeft tal van problemen. Maar eigenlijk draait alles om één probleem: de weg is overbelast. Onveilig, geen doorstroom, geluidsoverlast, vervuilde lucht en veel zwaar (vracht)verkeer.

Het nu gepresenteerde verbeterplan voorziet in mooie voet- en fietspaden. De Laagerfseweg wordt afgesloten. Een nieuwe rotonde bij de Landaasweg zou het verkeer van de Laagerfseweg moeten ontsluiten op de N224. De rotonde bij Hoogvliet wordt vergroot en een verhoogde middenberm moet ervoor zorgen dat aanwonenden alleen rechtsaf kunnen slaan en enkel via een rotonde de linker rijrichting kunnen bereiken. Tot slot wordt de fietsoversteek bij het Valleikanaal omgelegd.

Grote dure plannen maar… de weg is overbelast. De doorstroom wordt met twee rotondes op 150 meter afstand nog dramatischer, de geluidoverlast mogelijk nog groter, de luchtkwaliteit door alle opstoppingen nog beroerder en bij de veiligheid van met name fietsers kunnen grote vraagtekens gezet worden. Ook is door de provincie geen rekening gehouden met een forse verkeersgroei die de overbelaste weg de komende jaren ook nog voor de kiezen krijgt. De nieuwe woonwijk Hoevelaar, de uitbreiding van het industrieterrein en de Scherpenzeelse plannen voor woningbouw en het Zwarte Land II brengen veel verkeer met zich mee. Al het verkeer moet immers over de N224 Stationsweg Oost.

Wel mooie voet- en fietspaden, maar wie wil nu wandelen of fietsen langs deze weg? Je kan jezelf niet eens verstaanbaar maken, want…. de weg is overbelast en het wordt nog veel erger.

Plenair vragen stellen mocht niet van de ambtenaar van de provincie Utrecht, bezwaar maken kon evenmin. De plannen zoals nu gepresenteerd moeten ingediend worden ter goedkeuring bij de Provinciale Staten. Voor 10 april mag iedereen wel een briefje sturen naar de provincie wat ze van de plannen vinden, maar de plannen zullen daardoor niet ingrijpend wijzigen. Als de plannen goedgekeurd worden, worden de werkzaamheden op zijn vroegst in 2025 gestart. In eerdere gesprekken en toezeggingen had de provincie beloofd in 2022 aanpassingen te doen rondom veiligheid.

Woede, verontwaardiging, frustratie, machteloosheid: dat vat ongeveer het gevoel samen van de aanwezigen op de informatiebijeenkomst. Waarom zo ongelooflijk veel gemeenschapsgeld over de balk smijten voor oplossingen die niets aan het kernprobleem oplossen maar het zelfs verergeren? Ja, wij willen een veiligere weg, heel graag zelfs en snel ook zoals beloofd. Alle verbeteringen juichen we toe, maar laten we vooral het kernprobleem, de weg is namelijk overbelast en dat wordt nog veel erger, niet vergeten.

Het lijkt de provincie te ontbreken aan visie en toekomstgerichtheid. De oplossing ligt voor de hand, een oplossing die als extra voordeel heeft dat er grootschalige woningbouw en een prachtig bedrijventerrein gerealiseerd kan worden. Echter het oplossingswoord ‘verlengde-rondweg’ is een verboden woord als we de provincieambtenaren moeten geloven.

En wat is de rol van de gemeente Woudenberg hierin? Hoe kan het dat nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen ontsloten worden op de overbelaste weg? Hoe kan het dat het gemeentebestuur niet keihard met de vuist op tafel slaat en de leiding neemt in gesprekken met de buurgemeenten, de provincie Utrecht en Gelderland? De gemeente wijst naar de provincie en de provincie wijst naar de gemeente. Omwonenden voelen zich zo ontzettend miskend maar tegelijk ook strijdvaardig.

Klankbordgroep N224, klankbordgroepN224@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie