Afbeelding
Foto Mangohoutonline

Hier komen mangohouten meubels vandaan

2 maart 2023 om 09:57 Partnercontent

Mangohout is een populaire houtsoort die in vele vormen verkrijgbaar is, zoals een chique deens ovaal tafel om met een groot gezelschap aan te zitten, een prachtig dressoir of een robuuste boekenkast voor al je geliefde boeken. Maar voordat een meubel van mangohout bij jou thuis staat, heeft het al een lange weg afgelegd. Mangohout groeit namelijk niet in Nederland, maar in het verre India, waar de mangoboom goed gedijt in het tropische klimaat.

Waar het allemaal begon

Het productieproces van een mangohouten meubel begint zo’n vijftien jaar eerder, wanneer een mangoboom wordt geplant uit een zaadje. De boom groeit in eerste instantie voor de productie van mango’s, maar na ongeveer vijftien jaar levert hij niet genoeg vruchten meer op - wat hem economische gezien niet langer interessant maakt voor de boer - en dus wordt hij gekapt. Het restproduct, het hout van de boom, wordt vervolgens verkocht aan meubelfabrikanten. Dit maakt mangohout een duurzame keuze voor meubels, omdat het hout er ook zonder de meubelindustrie zou zijn. 

Behandeling

Wanneer de planken van de mangoboom bij de meubelfabrikant aankomen, worden ze eerst teruggedroogd en gekeurd op kleur en bruikbaarheid. Omdat meubels van mangohout vaak een onregelmatige kleur hebben, wordt er dus niet gekeurd op exact dezelfde tint maar om te zorgen dat er geen planken zijn die compleet uit de toon vallen. Vervolgens worden er stoere zwarte metalen details aan toegevoegd en worden de meubels behandeld met beits of olie en bijenwas. Dit zorgt ervoor dat de meubels makkelijk schoon te maken zijn wanneer er vuil of vocht op terechtkomt. Mangohout behandelen hoeft daarom vaak pas na een paar jaar intensief gebruik. 

Einde van de reis

Zodra de meubels klaar zijn, worden ze in containers geladen en verscheept naar Nederland. Na aankomst in Rotterdam worden de meubels vervoerd naar de Nederlandse magazijnen. Kortom, mangohout heeft er een behoorlijk reis op zitten wanneer het jouw woning bereikt. Gelukkig heb je door het duurzame karakter weinig omkijken naar het meubel en kan het meubel dus rustig op adem komen terwijl jij geniet van de warme toevoeging aan je huis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie