Afbeelding
Verzuimverzekering uitkiezen

Zo vind je een goede arbodienstverlener

17 september 2021 om 07:02 Partnercontent

Om betere arbeidsomstandigheden te bieden, in de zin van het welzijn van de werknemers, is het nodig meer te begrijpen van het begrip gezondheid op het werk en hoe dit in de dagelijkse routine van het bedrijf kan worden toegepast.

De waarborging van de levenskwaliteit van de werknemer moet voor de basiscontract arbodienstverlener een voortdurende zorg zijn. Gezonde en tevreden werknemers verminderen immers het absenteïsme en verhogen de productiviteit. Met andere woorden, zowel de werknemer als het bedrijf winnen.

Wil je meer weten? Lees dan verder, en ontdek hoe een goede arbodienstverlener kan bijdragen tot een productievere werkomgeving. Kijk hier eens naar!

Wat doet de arbodienst?

Bedrijfsgeneeskunde is een tak van de geneeskunde en een verplichte sector binnen ondernemingen, ongeacht hun omvang (klein, middelgroot of groot). Het is gericht op de preventie van ziekten en werkgerelateerde problemen, zowel lichamelijk als geestelijk, die vaak worden veroorzaakt door de werkroutine en/of de werkomgeving.

Daartoe ontwikkelt zij manieren om de ideale omstandigheden te creëren om de gezondheid en de levenskwaliteit van de werknemers binnen het bedrijf te garanderen. Bijvoorbeeld periodieke onderzoeken om de effecten van de functie en de werkruimte op de gezondheid van de werknemer te analyseren, het aanbieden van een gezonde voeding, een adequate infrastructuur om letsel en ongevallen te voorkomen, enz.

De doelstelling van een basiscontract arbodienstverlener is goed gericht op het welzijn en de levenskwaliteit van de werknemer. Naast het voorkomen van fysieke problemen, zoals ziekten en ongevallen, richt het zich ook op het emotionele, zoals het bevorderen van een goed organisatieklimaat.

Een goede arbodienstverlener stelt werknemers in staat hun werk te doen in de gemoedsrust dat zij zich in een veilige omgeving bevinden en dat hun gezondheid door het bedrijf wordt verzorgd.

Wat is het belang voor bedrijven?

De onderneming die zich bekommert om het welzijn van haar werknemers kan een grotere band van partnerschap tot stand brengen. Een arbodienst zorgt er immers voor dat de medewerkers hun functies op een productievere manier uitoefenen, aangezien de omstandigheden hen gunstig gezind zijn.

Daartoe moet het bedrijf veiligheid, bescherming en integrale aandacht voor de gezondheid van de werknemers bieden. Veel ondernemingen die zich niet bekommeren om de bevordering van de kwaliteit van het bestaan op het werk, weten niet dat de werknemers binnen de werkomgeving aan een of ander risico kunnen worden blootgesteld.

Zo kan zelfs een functie die geen gevaar voor ongevallen oplevert, bij de werknemer een emotioneel probleem opwekken als gevolg van de werkomgeving.

Als zich toevallig een slechte situatie voordoet, die met behulp van de bedrijfsgezondheidszorg had kunnen worden voorkomen, en de werknemer op de een of andere manier in gevaar komt, kan de onderneming juridische geschillen krijgen met de getroffen werknemer.

Niet alleen kunnen reeds bestaande risico’s worden vermeden, maar ook kunnen nieuwe bedreigingen en andere fouten die zich kunnen voordoen, worden opgespoord en nieuwe voorstellen voor oplossingen worden gegenereerd. Om al deze redenen kan de arbodienst op het werk de groei van het bedrijf helpen bevorderen en het beeld dat de samenleving van het bedrijf heeft, verbeteren.

Hoe gezondheid op het werk in jouw bedrijf mogelijk maken?

Het bevorderen van de gezondheid op het werk in jouw bedrijf kan gemakkelijker zijn dan je denkt. In de eerste plaats moet worden gerekend op de hulp van getrainde professionals, die de best mogelijke weg kunnen wijzen om gezondheid en welzijn te bevorderen.

Op het HR navigator platform is het mogelijk om verschillende aanbieders van veiligheid en gezondheid te vinden en te vergelijken om zo de beste voor jouw bedrijf te vinden. Met meer dan 10 jaar ervaring op de markt is het platform HR navigator een referentie in het aanbieden van managementdiensten.

Bekijk hieronder de belangrijkste voordelen van het bevorderen van de gezondheid op het werk binnen jouw bedrijf.

Vermindering van het aantal arbeidsongevallen

Veiligheid op het werk is van fundamenteel belang voor het bedrijf om een gezonde omgeving voor de werknemer te zijn. Met een programma voor bedrijfsgezondheid investeert het bedrijf ook in de vermindering van arbeidsongevallen, die de goede werking van het bedrijf in gevaar kunnen brengen en zelfs tot rechtszaken kunnen leiden.

Verhoging van de productiviteit

Ziekten veroorzaakt door slechte levensgewoonten en de slechte werkomgeving kunnen de prestaties van een werknemer verminderen. Dat is waar de bedrijfsgezondheidszorg een rol speelt om deze kwestie te verbeteren.

Een werknemer die goed eet, in goede gezondheid verkeert en zich veilig en comfortabel voelt op het werk, zal waarschijnlijk meer renderen dan een werknemer die niet in deze omstandigheden verkeert.

Absenteïsme terugdringen

Enkele van de grootste oorzaken van afwezigheid en verzuim van werknemers zijn arbeidsongevallen en lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Aangezien het programma voor gezondheid op het werk tot doel heeft het aantal arbeidsongevallen te verminderen en ziekten te voorkomen, kan de onderneming, als het goed wordt uitgevoerd, profiteren van de vermindering van het absenteïsme. Naast het voorkomen kan u hier ook een verzuimverzekering tegen afsluiten. Laat u hier ook goed over adviseren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie