Afbeelding
Elektrische voertuigen

Dit is het verschil tussen een Ecruiser en een elektrische step

14 juli 2021 om 07:00 Partnercontent

Elektrische voertuigen komen als paddestoelen uit de grond. Geen wonder, want elektrisch rijden is goedkoper en beter voor het milieu. De termen vliegen je echter om de oren en naast de elektrische auto - vrij voor de hand liggend wat dat is - blijkt het soms lastig ze te onderscheiden. Want wat is nu precies een Ecruiser, een elektrische step of een elektrische chopper? Waarin lijken ze op elkaar, en wat onderscheidt ze? Dat ontdek je hier.

De Ecruiser

Een Ecruiser - ook wel E-cruiser of E-bike genoemd - is een elektrische scooter. Op de website ecruiser.nl kun je zien hoeveel verschillende soorten ervan zijn. Dit voertuig voldoet op veel manieren aan dezelfde voorwaarden als een normale brommer of scooter. Het verschil is dat je hiermee elektrisch kunt rijden. Er zijn veel verschillende versies van de elektrische brommer:

? de Ecruiser, vaak vergelijkbaar met een brommer qua vormgeving.
? de Echopper, qua uiterlijk vergelijkbaar met choppers ofwel Amerikaanse motoren.
? de Escooter, lijkt het meeste op de hippe en moderne scooters die we kennen.
? de fat tire Escooter, heeft een dikke voor- en achterband en is geschikt om op te staan (vergelijkbaar met een step).

In feite zijn al deze termen dus verschillende benamingen voor hetzelfde, namelijk een elektrisch voertuig waarvoor je een brommerrijbewijs nodig hebt. Want dat geldt voor vrijwel alle modellen van de bovenstaande typen Ecruisers: ze kunnen bijna altijd 25 kilometer per uur of zelfs meer, en er is dus een rijbewijs voor nodig. Ze zijn dan ook alleen te besturen door personen vanaf 16 jaar oud.


De elektrische step

Eigenlijk het enige voertuig dat niet helemaal thuishoort in dit rijtje, is de elektrische step. Althans, niet allemaal. Er zijn modellen van de elektrische step die zeer hard gaan en waarvoor je dus technisch gezien een rijbewijs zou moeten hebben. Andere modellen gaan niet harder dan 15 tot 18 kilometer per uur. De elektrische step is volgens sommigen makkelijker te besturen en een goed voertuig om mee in te stappen als het gaat om elektrisch rijden. Op  www.fastfuriousscooters.nl/elektrische-step kun je zien welke verschillende soorten elektrische steps je uit kunt kiezen.

Probleem met de elektrische step

Het enige nadeel van de elektrische step is dat deze officieel nog niet is goedgekeurd voor de openbare weg in Nederland. Dat wil zeggen dat er modellen zijn waarmee je alleen maar op eigen terrein mag rijden. Alsnog leuk, maar minder handig voor naar je werk. Bovendien worden de termen genoemd in dit artikel vaak door elkaar gebruikt. Er zijn dus elektrische steps die gewoon 25 kilometer per uur gaan en waar je dus technisch gezien een rijbewijs voor nodig hebt. Zolang gebruik van de steps niet is goedgekeurd is er dus ook geen wetgeving voor en is verzekeren lastig. Wil je dus jouw elektrische voertuig voor meer dan alleen leuke ritjes gebruiken? Wil je er echt mee naar je werk, naar de supermarkt en meer? Dan is een Ecruiser een beter idee. Op de website van Fastfuriousscooters.nl kun je zien hoeveel verschillende elektrische voertuigen er zijn behalve de auto.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie