Afbeelding
Zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken? Let ook op gecontracteerde ziekenhuizen in Utrecht

29 september 2020 om 07:00 Partnercontent

Jaarlijks maken zorgverzekeraars afspraken met ziekenhuizen. Hierbij gaat het vooral over de vraag welke (en hoeveel) zorg zij het komende jaar af zullen nemen. Naast bedragen (totaal budgetten) gaat het bij de inkoop van zorg ook over de kwaliteit van zorg, het aantal behandelingen en over tarieven. Deze afspraken kunnen ook invloed hebben op jouw zorgverzekering. Immers: heeft jouw verzekeraar bijvoorbeeld wel afspraken met ziekenhuizen bij jou in de buurt? Zijn er, door de gemaakte afspraken, wachttijden waar jij als patiënt rekening mee moet houden en wat wordt er vergoed vanuit jouw pakket? In dit artikel 3 aandachtspunten rondom ziekenhuiszorg vanuit jouw zorgverzekering.

1. Ziekenhuiszorg vanuit de zorgverzekering

Vanuit het basispakket van iedere zorgverzekering is ziekenhuiszorg verzekerd. Hierbij gaat het om ziekenhuisverblijf, operaties en spoedeisende hulp. Wel geldt hierbij een eigen risico. In 2020 is het zo dat de eerste 385 euro (of een eigen risico dat vrijwillig hoger is bijgesteld) aan zorgkosten zelf betaald dienen te worden. Dus moet je een keer bloedonderzoek laten doen, een medisch specialist moeten inschakelen of een röntgenfoto laten maken, dan ben je vanuit je zorgverzekering verzekerd.

2. Ziekenhuis aanbod

Utrecht heeft als regio in totaal 119 verschillende ziekenhuizen en klinieken. Uiteraard zijn nabij ook ziekenhuizen die overwogen kunnen worden, zoals in de regio Amsterdam-Amstelland en de regio Utrecht. Wil je je zorgverzekering vergelijken? Let er dan altijd op welke ziekenhuizen waar gevestigd zijn en of de betreffende verzekeraar contracten heeft afgesloten voor de zorg die jij denkt te gaan gebruiken.

Niet voor alle soorten behandelingen en of aandoeningen zijn er contracten afgesloten. Heb je dus specifieke zorg nodig? Vraag dan altijd, voor alle zekerheid, even na in hoeverre je gedekt bent vanuit je zorgverzekering. Bij gecontracteerde ziekenhuizen krijg je alles vergoed. Bij niet gecontracteerde ziekenhuizen draai je zelf op voor een deel van de kosten.

Zorgverzekeraars bieden diverse pakketten aan. Hierdoor kan het zijn dat je, bij een uitgebreider (en duurder) pakket, ook geen kosten hoeft te betalen bij niet-gecontracteerde ziekenhuizen. Een zorgverzekering afsluiten doe je daarom ook altijd op basis van aangeboden pakketten van de betreffende zorgverzekeraar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie