Afbeelding
Europese vignetten

Overzicht: Europese Vignetten in 2020

2 juli 2020 om 15:42 Partnercontent

Nu Europa weer meer van het slot gaat sinds het coronavirus is uitgebroken, gaan mensen weer meer op vakantie. De grenzen gaan open en het is mogelijk om voor de zomer plannen voor het buitenland te maken. Dat is goed nieuws! 

In veel Europese landen geldt er een vignetplicht. Dit houdt in dat je verplicht bent een tolvignet aan te schaffen voor een autovakantie in Europa. Maar in welke landen geldt zo’n verplichting voor een vignet? Om je zo goed mogelijk te helpen bij het plannen van je zomervakantie, hebben we het overzicht van alle Europese vignetten in 2020 op een rijtje gezet.

Vignetten Europa

Een tolvignet is een manier om tol te heffen voor het gebruik van snelwegen. Waar wij in Nederland wegenbelasting betalen, wordt er in veel andere landen in Europa tol geheven. Van dit geld worden wegen in Europa onderhouden en aangelegd.

Veel landen verzinnen systemen om de tolheffing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er zijn veel landen waar je een vignet nodig hebt. Rijd je zonder vignet? Dan riskeer je een fikse boete. Het is dus verstandig om een vignet voor vertrek aan te vragen en te zorgen dat deze, indien het om een vignet gaat dat als sticker op je voorruit gepland moet worden, goed zichtbaar is.

Wat is een milieusticker?

Milieustickers zijn bedacht om luchtvervuiling in steden tegen te gaan. Het houdt in dat ieder voertuig voorzien is van een sticker die aangeeft hoe schoon of juist hoe vervuilend de auto is. Is een voertuig te vervuilend? Dan mag het de stad, of een milieuzone in de stad niet in. Veel landen hanteren dit systeem om de luchtkwaliteit in grote steden in Europa te verbeteren.

Duitsland

Duitsland had een plan klaarliggen voor tolheffing middels een vignet voor niet-Duitse kentekens. Dit plan is echter vanwege bezwaren van buurlanden niet doorgegaan. Vooralsnog is er nog geen sprake van tolheffing op Duitse wegen en heb je dus ook (nog) geen tolvignet nodig voor dit land.

Milieusticker in Duitsland

Voor Duitsland ben je wel verplicht om een milieusticker aan te schaffen. Zonder milieusticker heb je geen toegang tot veel Duitse steden. De GWK verkoopt Duitse milieustickers. Met een milieusticker toon je aan hoe ‘schoon’ of vervuilend jouw auto is. Met een groene milieusticker mag je alle steden in. Voertuigen met een gele sticker hebben geen toegang meer tot grote Duitse steden.

België

Op de Belgische snelwegen wordt geen tol gevraagd. De enige plek waar er in België tol wordt gevraagd, is de Liefkenshoektunnel onder de Schelde bij Antwerpen. Deze tol kan zowel contant als met een creditcard betaald worden.

Frankrijk

Ga je met de auto naar Frankrijk? Dan moet je tol betalen op bijna alle Franse snelwegen. Het tarief dat je betaalt hangt af van het type voertuig waarmee je rijdt. Voor normale auto s zul je minder betalen dan voor een camper of een zware vrachtwagen.

Tolbadge

Vignetten Frankrijk kan je ook aanschaffen als tolbadge. Een tolbadge houdt in dat je je tol elektronisch betaalt. De badge wordt gescand en je krijgt de rekening achteraf. Het voordeel van een tolbadge is dat je niet lang hoeft te wachten bij de tolpoortjes. Je badge wordt gescand en je mag meteen doorrijden.

Milieusticker Frankrijk

Voor Franse steden heb je bovendien ook een milieusticker nodig. Zonder milieusticker mag je milieuzones in Franse steden niet binnenrijden. Sommige zones zijn permanent, andere zones zijn tijdelijk en worden ingesteld indien er te veel luchtvervuiling is. Een sticker kan zes verschillende kleuren hebben. De sticker die je krijgt hangt af van de auto waarvoor je de sticker aanvraagt. Is je auto te vervuilend? Dan heb je geen toegang tot milieuzones.

Spanje

Op de meeste Spaanse snelwegen moet je tol betalen. Je kunt deze tol op verschillende manieren betalen, bijvoorbeeld contant of via een creditcard. Toeristen die langer in Spanje verblijven kunnen een VIA-T kastje aanschaffen. Dit is een elektronisch betaalsysteem waardoor je niet meer hoeft te stoppen bij tolpoorten.

Tol betalen voor tunnels

In Spanje zijn er ook vier tunnels waarvoor apart tol betaald moet worden. Dit zijn de Túnel del Cadí en de Túnel de Vallvidrera (beiden op de C16), de Túnel Artxanda op de AP 68 en de Túnel de Sóller op de C711 in Mallorca.

Milieuzones in Spaanse steden

In een aantal Spaanse steden zijn ook milieuzones ingesteld om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. Je herkent een milieuzone aan een bord met daarop de tekst ‘Área de prioridad residencial’. Rijd je deze zones zomaar binnen? Dan kan je een flinke boete krijgen.

Portugal

Op bepaalde Portugese (snel)wegen is het nodig om tol te betalen. Er zijn zelfs wegen op welke het uitsluitend mogelijk is om elektronisch te betalen. Deze wegen herken je aan een bord met daarop de tekst ‘Portagem electrónica’. Op deze plekken kan je op verschillende manieren betalen: met een prepaid-tolkaart, een ticket, een elektronisch kastje of Easytoll. Er zijn ook trajecten waar auto’s met een buitenlands kenteken achteraf tol kunnen betalen.

Milieubeperkende maatregelen in Lissabon

In Lissabon gelden op twee locaties in het centrum maatregelen met betrekking tot het milieu. Hier mogen alleen auto’s rijden die schoon genoeg zijn, en die voldoen aan de Europese emissierechten.

Luxemburg

In Luxemburg is het niet verplicht om tol te betalen. Ook zijn er geen milieuzones verplicht of bekend waar je niet in mag rijden met een te vervuilende auto.

Zwitserland

In Zwitserland heb je wél een vignet nodig. Het tolvignet is verplicht voor auto’s, motoren en aanhangers tot 3500 kg. Rijd je in een personenauto met daarachter een caravan? Dan heb je twee vignetten nodig: één voor de auto, en één voor de caravan. Het tolvignet voor Zwitserland heb je op bijna alle snelwegen in dit land nodig.

Tunnels in Zwitserland

In Zwitserland zijn er twee tunnels waarvoor tol wordt gevraagd. Voor deze tunnels is een tolvignet niet verplicht, maar het is bijna onmogelijk om de tunnels te bereiken zonder gebruik te maken van Zwitserse snelwegen. De tunnels waarvoor je tol moet betalen zijn de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft er voor de Gotthardtunnel geen tol betaald te worden.

Oostenrijk

Oostenrijk is een land waar je een vignet nodig hebt voor een motorvoertuig tot 3500 kg. Je kunt vignetten kopen die tien dagen, twee maanden of veertien maanden geldig zijn. De prijs van het vignet hangt af van het voertuig waarin je rijdt en de periode waarvoor je kiest. Vignetten zijn verkrijgbaar bij grensovergangen, tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens. Ook kan je tegenwoordig een digitaal vignet Oostenrijk kopen.

Sondermautstrecken

In Oostenrijk heb je de zogenoemde ‘Sondermautstrecken’. Dit zijn trajecten waar een vignet Oostenrijk niet verplicht is, maar waar wel apart tol wordt betaald. Oostenrijk is één van de weinige landen die dit heeft.

Italië

Op bijna alle snelwegen in Italië is een tol vignet verplicht. Een uitzondering hierop is het eiland Sicilië en de A2 van Salerno naar Reggio di CalabriaJe kunt contant of met je creditcard betalen. Je kunt er ook voor kiezen om met een VIA-card te betalen, waardoor je sneller door de tolpoortjes heen komt.

Tolbadge

Je kunt er ook voor kiezen om een tolbadge aan te schaffen. Een tolbadge wordt gescand bij tolpoortjes, waarna je meteen kunt doorrijden. Met een tolbadge wordt de verschuldigde tol opgeteld en automatisch afgeschreven. In welke landen je nog meer met zo’n tolbadge kunt reizen? In Frankrijk, Spanje en Portugal kan dit ook!

Milieuzones in Italië

In Italië gelden er ook milieuzones in diverse grote steden. Dit houdt in dat een milieusticker in deze steden in dit land verplicht is. Je herkent een milieuzone altijd aan een verbodsbord.

Tsjechië

In Tsjechië is het voor toeristen verplicht om te reizen met een tolvignet wanneer zij rijden in een auto met een maximaal gezamenlijk gewicht van 3500 kg. Voor motoren hoeft geen vignet aangeschaft te worden en ook is een apart vignet voor aanhangers niet verplicht. Je kunt vignetten kopen voor tien dagen, voor een maand en voor een jaar. Deze zijn te koop bij Tsjechische grensovergangen, postkantoren en tankstations. Voor chauffeurs van zwaardere vrachtwagens is een andere manier van tol betalen nodig. Hier wordt de tol geïnd via een elektronisch kastje.

Polen

In Polen zijn er drie wegen waar het nodig is om tol te betalen: de A1, de A2 en de A4. Hier moeten auto’s, busjes, campers en motoren tol betalen. Als toerist kan je betalen in Poolse zloty’s of in euro’s. Je kunt contant betalen, maar ook via creditcard of een elektronisch betaalsysteem.

Slowakije

In het land Slowakije is het verplicht voor voertuigen tot 3500 kg om een vignet te hebben. Een aanhanger moet een apart vignet hebben wanneer de combinatie van auto en aanhanger zwaarder is dan 3500 kg. Je kunt in Slowakije vignetten aanschaffen voor tien dagen, voor een maand en voor een jaar. Je koopt deze bij grensovergangen, postkantoren en tankstations.

Hongarije

Ga je met de auto naar Hongarije? Dan ben je verplicht om een e-vignet aan te schaffen voordat je dit land binnenrijdt. Met een e-vignet vindt de controle via het kenteken plaats. Je kunt een vignet aanschaffen voor tien dagen, voor een maand of voor een jaar. Het tarief dat je betaalt hangt af van het voertuig waarmee je rijdt.

De snelwegen op welke tol wordt geheven zijn in Hongarije makkelijk te herkennen: begint de naam van de weg met een M? Dan is het een tolweg en is een e-vignet dus verplicht.

Milieumaatregelen

In de Hongaarse hoofdstad Budapest wil nog wel eens een smogalarm afgegeven worden. Wanneer dit het geval is, is een deel van het centrum ontoegankelijk voor auto’s met een kenteken dat eindigt op een even cijfer, en een ander deel voor auto’s die eindigen op een oneven cijfer. Voor oudere en vervuilende voertuigen kan gelden dat deze volledig worden geweerd uit de stad.

Slovenië

Net als in veel landen, is het ook in Slovenië verplicht om een vignet aan te schaffen wanneer je hier wil rijden met een motorvoertuig tot 3500 kg. Je kunt een vignet aanschaffen voor een week, voor een maand of voor een jaar. Het tarief dat je betaalt hangt af van het type voertuig waarmee je rijdt.

Karawankentunnel

Bij de Karawankentunnel, bij de grens met Slovenië en Oostenrijk, is het verplicht om apart tol te betalen. Deze aparte tol geldt alleen voor de Karawankentunnel, en niet voor andere aparte trajecten in het land.

Kroatië

In Kroatië geldt dat alle snelwegen tolwegen zijn. Er is alleen één uitzondering: de snelweg bij de hoofdstad Zagreb. Bij de tolpoortjes kunnen toeristen alleen betalen met Kroatische kuna’s, met euro’s of met een creditcard.

Snel door de tolpoortjes in Kroatië

Wil je in dit land snel door de tolpoortjes heen rijden? Dan kan je een ENC-transponder aanschaffen. Met deze prepaidkaart rijd je snel door de poortjes heen en krijg je bovendien 20% korting op de tol.

Denemarken

In Denemarken zijn er geen tolwegen en heb je dus ook geen tol vignet nodig. Wel moet je betalen voor de Grote Beltbrug tussen (tussen Funen en Sjælland) en de Sontbrug (tussen Denemarken en Zweden). Je kunt deze tol betalen met Deense kronen of in Euro’s. Bij de Sontbrug worden ook Zweedse kronen geaccepteerd. Uiteraard is het ook mogelijk om met een creditcard of een normale bankpas te betalen.

Milieuzones in Denemarken

In Denemarken is het verplicht voor campers die zwaarder zijn dan 3500 kg om een ecosticker te hebben binnen de milieuzones in de Deense steden Kopenhagen, Aarhus, Odense en Aalborg.

Verenigd Koninkrijk

De meeste snelwegen in het Verenigd Koninkrijk zijn tolvrij. Je hebt hier dus geen vignet voor nodig. Uitzonderingen zijn de M6 ten noorden van Birmingham en delen van de M4, de M48 en de A38. Hier moet wel tol betaald worden, maar een vignet aanvragen is niet nodig.

Bruggen en tunnels

Voor veel bruggen en tunnels is het niet zo dat je een vignet nodig hebt, maar wel dat je extra tol moet betalen. Dit komt veel voor in dit land. Vaak kan je dit bedrag alleen contant betalen. Zorg dus dat je contant geld op zak hebt.

Milieumaatregelen

In het centrum van Londen en op het schiereiland in de stad Durham moeten toeristen doordeweeks milieubelasting te betalen. In Groot-Londen moeten eigenaars van zwaardere voertuigen bovendien milieubelasting betalen in Low Emission Zones.

Tolvignetten en milieustickers

Nu de grenzen weer opengaan, is het belangrijk om weer goed te kijken in welke landen je verplicht bent een vignet of een milieusticker aan te schaffen. Zo voorkom je boetes en weet je zeker dat je kunt genieten van een onbezorgde vakantie.

Denk naast het aanschaffen van een tolvignet en milieusticker ook aan andere benodigdheden tijdens je vakantie. Zo is het bijvoorbeeld op de Duitse autobahn verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en een verbanddoos in de auto te hebben liggen. Controleer dit allemaal voordat je op vakantie gaat, zodat je goed voorbereid op reis gaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie