Afbeelding
Foto door Quentin Lagache via Unsplash

Hooikoorts en contactlenzen: gaat dat wel samen?

16 april 2024 om 09:19 Partnercontent

Heerlijk, de temperaturen onder de 10 graden lijken we officieel achter ons te hebben gelaten. We kunnen volop genieten van het voorjaarsweer. Maar niet alleen de temperatuurverwachtingen zijn steeds hoger, ook de hoeveelheid pollen in de lucht neemt toe. En dat is slecht nieuws voor mensen met hooikoorts. Wat als je last hebt van hooikoorts en contactlenzen draagt? Kan dat eigenlijk wel?

Extra veel last van hooikoorts met lenzen

Contactlenzen zijn erg poreus, zodat ze zuurstof en vocht goed kunnen reguleren. Dat is natuurlijk fijn, want vocht en zuurstof zijn belangrijk voor gezonde ogen. Maar de poreusheid zorgt er ook voor dat stuifmeel de lens kan binnendringen. Als reactie maken je ogen extra eiwitten aan, die in het traanvocht terechtkomen. Dit zorgt voor nog meer irritatie en jeuk. Hierdoor ga je in je ogen wrijven – en daar worden je klachten nóg erger van. Ook kun je door het wrijven je lens per ongeluk beschadigen of kwijtraken. Als je contactlenzen draagt, heb je daardoor over het algemeen extra last van hooikoorts.

Geen lenzen dragen?

Kun je dan helemaal geen lenzen dragen als je last hebt van hooikoorts? Geen zorgen, dat kan prima! Voor sommige mensen werkt het zelfs heel goed om contactlenzen te dragen als ze last hebben van hun ogen door hooikoorts. Juist door contactlenzen zijn zij zich namelijk extra bewust dat ze niet in hun ogen moeten wrijven.

Toch is het verstandig om je ogen iets meer rust te gunnen als je last hebt van geïrriteerde ogen door hooikoorts. Gebruik gedurende de dag oogdruppels om je ogen te bevochtigen en schoon te spoelen. En draag je lenzen wat minder lang. Overweeg ook om af en toe een dagje je bril te dragen.

Let trouwens goed op met medicatie oogdruppels voor hooikoorts als je contactlenzen draagt. Bij de apotheek en drogist zijn verschillende middeltjes verkrijgbaar om hooikoortsklachten te verlichten. Maar sommige oogdruppels kunnen je contactlenzen aantasten. Lees daarom altijd goed de bijsluiter. Soms kun je een half uur na het druppelen bijvoorbeeld je lenzen pas inbrengen. 

Nachtlenzen

Merk je dat je erg veel last hebt van geïrriteerde ogen in het hooikoortsseizoen en dat je klachten verergeren door het dragen van lenzen? Dan kun je nachtlenzen overwegen. Nachtlenzen corrigeren je ogen terwijl je slaapt, zodat je overdag geen bril of lenzen nodig hebt. Daarnaast kun je overdag ook gewoon oogdruppels tegen hooikoortsklachten gebruiken. Misschien is dit een oplossing voor je! Bespreek de mogelijkheden met je opticien of bestel de lenzen online

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie