Afbeelding
Gemeente Woudenberg

Jan Ligthartschool krijgt vignet ‘Gezonde school’, watertappunten geopend

9 maart 2022 om 16:43 Onderwijs

WOUDENBERG Een gezonde leefstijl is heel belangrijk. In Woudenberg zijn we al goed op weg, maar soms is wat hulp om bijvoorbeeld in beweging te komen of voor gezond eten te kiezen best fijn. De gemeente helpt inwoners hierbij. Hoe? Dat staat beschreven in het Leefstijlakkoord Woudenberg. Het Leefstijlakkoord is een gezamenlijke inspanning van lokale organisaties, verenigingen en bedrijven om bij te dragen aan een gezond en energiek Woudenberg.

Met het Leefstijlakkoord wil de gemeente haar inwoners naast kiezen voor sporten en bewegen ook helpen om op andere gebieden gezonde keuzes te maken. Het Leefstijlakkoord richt zich op vier thema’s: gezonde leefstijl, gezond bewegen en op gezond gewicht, stoppen met roken en het verminderen problematisch alcoholgebruik. Per thema is beschreven wat het doel is en wat er nodig om dat doel te bereiken. De komende jaren gaat de gemeente hier samen met lokale partners mee aan de slag.

Op 8 maart gaf wethouder Marleen Treep symbolisch het startsein voor de uitvoering van het Leefstijlakkoord. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst op de Jan Ligthartschool waar de leerlingen voortaan gebruik kunnen maken van watertappunten op school. Dit initiatief is onderdeel van de JOGG-aanpak. Deze integrale aanpak richt zich op het gezonder maken van de sociale en fysieke leefomgeving van kinderen en jongeren. Wethouder Treep: ,,Door deze aanpak willen wij ons, samen met ouders, scholen en sportverenigingen, inzetten voor de gezondheid van kinderen en jongeren. Zo worden zij geholpen om gezondere keuzes op een makkelijke en aantrekkelijke manier te maken.”

Tijdens de startbijeenkomst van het leefstijlakkoord overhandigde MT-lid Caroline Peeck namens JOGG het symbolische ‘JOGG-gemeenbord’ aan wethouder Marleen Treep. Caroline Peeck: ,,Inmiddels werken al ruim 190 gemeenten met de JOGG-aanpak en we zijn erg blij dat ook Woudenberg zich samen met ons gaat inzetten voor een gezonde jeugd en gezonde toekomst. We ondersteunen de gemeente graag om met de JOGG-aanpak de ambities van het leefstijlakkoord met elkaar te realiseren.”

Ook kreeg de Jan Ligthartschool tijdens deze feestelijke bijeenkomst het vignet ‘Gezonde school’. Voortaan zijn de tussendoortjes, lunch en traktaties gezond en ook krijgen de leerlingen les over gezonde voeding, over waar ons voedsel vandaan komt en wat een gezonde leefstijl inhoudt. Dit past bij de zeven gewoontes van Covey waarmee de school werkt. Gewoonte zeven: Houd de zaag scherp, staat hierbij centraal. Daarnaast kregen zij net als alle andere basisscholen in Woudenberg namens de buurtsportcoaches een klassenvoetbal om in de pauze lekker te kunnen bewegen in de buitenlucht.

Met het Leefstijlakkoord geeft Woudenberg invulling aan het Nationaal Preventieakkoord dat is opgesteld om de gezondheid van alle Nederlanders te verbeteren. Het Leefstijlakkoord Woudenberg is voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Als het akkoord wordt goedgekeurd, krijgen wij de komende jaren geld vanuit het ministerie van VWS om samen met onze lokale partners aan de slag te gaan met de doelen uit het Leefstijlakkoord. De komende jaren wil de gemeente de ambities en acties verder uitbreiden met iedereen die wil meewerken aan een gezond en energiek Woudenberg.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie