Afbeelding
Regio Foodvalley

Fijnmazig meetnetwerk voor luchtkwaliteit in Foodvalley regio

21 maart 2023 om 17:01 Natuur en milieu

SCHERPENZEEL/WOUDENBERG In de acht gemeenten van de Regio Foodvalley en vijf Utrechtse buurgemeenten wordt op meer dan 70 plekken de concentratie ammoniak, fijnstof, en stikstofdioxide in de lucht gemeten. Om de luchtkwaliteit in kaart te brengen is een fijnmazig omgevingsmeetnetwerk opgezet. Zestig meetpunten bevinden zich in de dorpen en steden en tien in natuurgebieden. Daarnaast wordt een Bedrijvenmeetnetwerk opgezet bestaande uit 24 veehouderijbedrijven in de Foodvalley regio waar in de stal metingen worden gedaan. ,,Uniek aan dit meetnetwerk is dat er vaak en op veel plaatsen wordt gemeten’’, zegt onderzoeker Wietske Dohmen van de Universiteit Utrecht.

Het Omgevingsmeetnetwerk bestaat uit drie onderdelen waarmee gemeten wordt in de buitenlucht: het blootstellingsnetwerk met zeventig meetpunten, drie zogenaamde referentiestations met hoogwaardige apparatuur en het mobiele veehouderijnetwerk. De metingen worden gedaan in gemeenten Barneveld, Bunschoten, Ede, Leusden, Nijkerk, Putten, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg. Zo krijgt Ede veertien meetpunten, Barneveld zeven, Scherpenzeel drie, Renswoude twee en Woudenberg vier.

Met meer dan 70 meetpunten is dit omgevingsmeetnetwerk fijnmaziger dan de bestaande meetnetwerken en daarmee een aanvulling op het nationale meetnetwerk, zegt Dohmen. ,,Het levert op veel plaatsen en vaak in tijd gegevens op. Dit leidt tot meer inzicht in lokale luchtkwaliteit. Ook kunnen hiermee modellen, die worden gebruikt om de luchtkwaliteit te berekenen, worden verfijnd en mogelijk geoptimaliseerd. Daarmee kunnen we de verschillende scenario’s van maatregelen die relevant zijn voor de regio doorrekenen. Daarmee wordt bijvoorbeeld ingeschat hoe de vereiste reducties in de emissie van stikstof in de Foodvalley regio kunnen worden gehaald. Daarmee zijn deze gegevens waardevol voor beleidsmakers, boeren, onderzoekers en inwoners.”

Wethouder Jan Pieter van der Schans uit Ede beaamt dat. ,,We hebben een grote opgave om emissies te verminderen. De informatie en inzichten uit dit omgevingsmeetnetwerk helpen ondernemers en beleidsmakers bij het maken van plannen voor een schonere en gezondere lucht in de regio. Dat is belangrijk voor gezonde inwoners, een toekomstbestendige economie en voor onze natuur.”

Ook belangenorganisatie LTO Noord afdeling Gelderse Vallei sluit daarbij aan. ,,Nieuwe kennis en inzichten ontwikkelen is belangrijk voor een toekomstbestendige landbouw. Nu wordt beleid vooral gemaakt op basis van berekeningen. Met dit meetnetwerk gaan we op meer plaatsen en vaker meten. Dat helpt ons het oog op de bal te houden,” zegt Voorzitter Wim Brouwer.

Naast het omgevingsmeetnetwerk worden in de Foodvalley regio ook in de stal stikstofemissies gemeten. Met de veehouders en hun coaches wordt in de praktijk onderzocht of monitoring van bedrijfsemissies, samen met het verlagen van emissies met boerenvakmanschap, een nieuwe manier kan zijn om de milieu-impact van veehouderijen te verkleinen. De meetgegevens uit het bedrijvenmeetnetwerk dienen als invoer voor de verspreidingsmodellen.

Informatie over het meetnetwerk en inzicht in de lokale luchtkwaliteit is te vinden op de website metenluchtkwaliteitfoodvalley.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie