Trouwen in Woudenberg is goedkoop in vergelijking met andere Utrechtse gemeenten.
Trouwen in Woudenberg is goedkoop in vergelijking met andere Utrechtse gemeenten. Unsplash

Trouwceremonie in Woudenberg in verhouding erg goedkoop

13 juni 2023 om 15:17 Mensen

WOUDENBERG Waar het opladen van een elektrische auto een lieve duit kost in Woudenberg, wordt voor een trouwceremonie in verhouding een schijntje in rekening gebracht. Slechts 324 euro en daarmee is Woudenberg na Renswoude (315,50 euro) de goedkoopste gemeente in de Provincie Utrecht. Dit blijkt uit het jaarlijkse bureauonderzoek van ThePerfectWedding.nl

De duurste doordeweekse ceremonie binnen de provincie vindt plaats in de stad Utrecht. Trouwen op een gemeentelocatie kost in de domstad 857 euro. Utrecht is hiermee zelfs de duurste gemeente van heel Nederland. In het weekend kost een ceremonie zelfs 1.277 euro.
Gemiddeld wordt in de provincie Utrecht 487 euro berekend voor een doordeweekse trouwceremonie. Het gaat dan om huwelijken die plaatsvinden van maandag tot en met donderdag. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke ceremonie binnen de provincie loopt hiermee op tot 961,50 euro. Utrecht is hiermee de duurste provincie van Nederland, al zijn er wel grote lokale verschillen. Er zijn namelijk geen regels voor het stellen van een tarief voor trouwceremonies.

Extreme verschillen 

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl: “De verschillen per gemeente zijn anno 2023 nog steeds extreem. Het zou ontzettend fijn zijn als hier een keer wat aan gedaan wordt. Een paar jaar geleden waren de verschillen ook al groot, er zijn toen zelfs Kamervragen over gesteld. Daar is helaas nog niets mee gedaan.”
De top 5-gemeenten in Utrecht waar voordelig doordeweeks kan worden getrouwd: Renswoude met 315,50 euro, Woudenberg met 324 euro, Leusden met 345 euro, Lopik met 362,45 euro en De Bilt met 378 euro.  

Kosten gestegen met gemiddeld 4,9 procent

Doordeweeks trouwen is dit jaar in de provincie Utrecht gemiddeld 4,9 procent duurder dan in 2022. In sommige gemeenten stegen de kosten harder. In Zeist gaat het bijvoorbeeld zelfs om een toename van 9,5 procent. Vorig jaar betaalden bruidsparen hier 619,95 euro voor een huwelijksvoltrekking, in 2023 is dit tarief toegenomen tot 679,05 euro. Andere Utrechtse gemeenten waar een bruiloft dit jaar flink duurder is, zijn IJsselstein (+8 procent) en Bunschoten (+7,8 procent).

Job van der Mark
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie