Tabitha van Krimpen
Tabitha van Krimpen Nacht van de Theologie

Woudenbergse Tabitha van Krimpen verkozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands

29 november 2021 om 10:27 Mensen

WOUDENBERG De Woudenbergse Tabitha van Krimpen is verkozen tot de nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands. Dat werd zondag bekend gemaakt in het programma Jacobine op 2 van Jacobine Geel op NPO2.

Op basis van een filmpje en essay hebben publieksstemmen en een jury Tabitha als winnaar aangewezen. Haar academische schrijfstijl, wil om de traditie open te gooien en haar achtergrond in zowel de theologie als de bedrijfskunde, gaven de doorslag. Tabitha: ,,Ik ben enorm vereerd met mijn benoeming en vind het een bijzondere taak. Tegelijkertijd komt in deze rol als Jonge Theoloog des Vaderlands veel van mijn eerder opgedane kennis en ervaring samen.” Naast haar studies heeft Tabitha ook journalistieke ervaring opgedaan. Zo werkte ze in de zomer van 2020 bij Radio 1 voor de Evangelische Omroep. ,,Ik vind het belangrijk om over de grenzen van de theologie heen te kijken”, zegt Tabitha.

MAATSCHAPPELIJKE RELEVANTIE ,,Maatschappelijke thema’s zoals prestatiedruk, eenzaamheid, de wooncrisis en polarisatie vind ik belangrijk en houden me bezig. De coronacrisis heeft onder andere de kwetsbaarheid van de mens blootgelegd en dat het leven vaak niet zo maakbaar is als we denken en zouden willen. Als Jonge Theoloog des Vaderlands wil ik doorvragen en in het gesprek met de ander de verbinding leggen tussen de vragen van nu en de christelijke traditie.”

BOTTOM-UP THEOLOGIE Een belangrijk thema waar Tabitha zich op wil richten is wat ze noemt ‘bottom-up theologie’: de kerk en de theologie moeten zijn waar de mensen zijn. ,,Te vaak is de kerk vooral aan het zenden. Het wordt tijd dat de kerk stappen zet naar jongeren toe en serieus neemt wat hen bezighoudt.” Ook uit verschillende rapporten blijkt dat de kerk de aansluiting mist met jonge mensen. Slechts 8% van de 17-30-jarigen beaamt dat de kerken in staat zijn om antwoord te geven op spirituele vragen. Van de belijdende leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is slechts 8% jonger dan 40 jaar.

Tabitha is gedreven om dit jaar aan de slag te gaan als ambassadeur van de theologie in de samenleving en in de media. ,,Komend jaar wil ik me inzetten om jongeren een stem te geven binnen de kerk. Op organisatorisch vlak is verandering nodig. Jongeren zijn niet alleen de toekomst, maar willen nu al meedenken en een plek krijgen aan de bestuurstafel. Maar ook, en misschien wel vooral, wil ik buiten de kerk met jonge mensen in gesprek gaan over hun vragen en waar dat raakt aan theologie.”

OVER DE VERKIEZING Tabitha is de eerste vrouwelijke Jonge Theoloog des Vaderlands. De verkiezing is een initiatief van de Nacht van de Theologie waarin verschillende omroepen, dagbladen, kerken, theologische universiteiten, uitgevers en organisaties die betrokken zijn bij de theologie in Nederland met elkaar samenwerken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie