Wim en Anneke Robbertsen: ,,We volgden ons hart toen we hier gingen wonen. De wereld beleef je op een schip heel anders.''
Wim en Anneke Robbertsen: ,,We volgden ons hart toen we hier gingen wonen. De wereld beleef je op een schip heel anders.'' Rinus van Denderen

Genieten op het water: Hoe gaat het nu met… Wim en Anneke Robbertsen

Mensen

WOUDENBERG Van diepgeworteld in Woudenberg naar een vrij leven op hun woonschip Robbedoes in Amersfoort. Wim en Anneke Robbertsen kunnen het zelf soms amper geloven. ,,Wanneer je dat jaren geleden tegen ons had gezegd, hadden we je niet geloofd.”

Inmiddels waren ze live aanwezig bij een huwelijksaanzoek, zijn er filmopnames gemaakt aan boord en runnen ze een drijvende bed and breakfast. De twee zijn allebei geboren en getogen in Woudenberg. Ze werkten er en kregen er hun twee kinderen Kim en Niels. Wim als loonwerkerszoon en Anneke afkomstig van de manege vonden ze hun eigen weg samen. Anneke werkte 24 jaar bij de supermarkt en daarna tien jaar bij de woningbouwcorporatie in het dorp. Wim werkte als vrachtwagenchauffeur en vond later zijn roeping in de windenergie. In de wijk ’t Zeeland bouwden de twee hun eigen huis. ,,Ons leven kabbelde zo’n beetje voort en de kinderen gingen het huis uit, hun eigen weg. Tot die keer dat we samen op een bankje aan de Eem in Amersfoort zaten. Het idee om aan het water te wonen, werd daar geboren. En toen we ons oriënteerden op de mogelijkheden, kwam Anneke met het idee: waarom gaan we niet óp het water wonen?”, vertelt Wim. Via een scheepsmakelaar kwamen ze bij een ligplaats met oude sleepboot aan de Eem terecht. Toen ze aan kwamen rijden, voelden ze het nog niet direct. De kade is aan het oog onttrokken door een hoge afscheiding met daarin een deur. ,,Toen de deur eenmaal openging, viel alles op zijn plek. Al moest er veel aan gebeuren, de potentie was er duidelijk”, blikt Anneke terug.

En wie nu de deur opent naar hun plek aan het water snapt het helemaal. De kade is sfeervol ingericht met genoeg zitplaatsen voor een feestje of diner. En ieders oog wordt direct getrokken naar het compleet gerenoveerde woonschip Robbedoes. Deze naam verwijst uiteraard naar hun achternaam. ,,De oorspronkelijke naam van het schip was Senang. Hoewel we dit ook een mooie naam vonden, wilden we een naam die bij ons past.”

Bijzonder aan de Robbedoes is dat het schip varend is. ,,Veel mensen die een woonschip bewonen, varen er niet mee. Ons schip kan met een paar minuten varend zijn. Dat vind ik prachtig. Die vrijheid van op het water leven, beleef je dan nog meer”, vindt schipper Wim. ,,We volgden ons hart toen we hier gingen wonen. De wereld beleef je op een schip heel anders. Zo ervaarden we de lockdown vorig jaar makkelijker omdat we konden varen. Doordat we gebruik maken van zonnepanelen en zonnecollectoren zijn we grotendeels onafhankelijk. Die vrijheid past bij ons.”

Anneke voegt toe: ,,We hebben sinds we op de Robbedoes wonen al zoveel mooie en ontroerende ontmoetingen gehad. Ook zijn de gesprekken met familie en vrienden dieper wanneer ze hier aan boord komen. Mensen vertellen eerder wat hen bezighoudt, zo lijkt het soms.” En dat de ommezwaai die de twee maakten inspirerend werkt voor anderen, blijkt uit het feit dat inmiddels meerdere stellen ook hun leven veranderd hebben. En een Belgische man vond de sfeer zo mooi aan boord dat hij zijn vriendin ten huwelijk vroeg in bijzijn van Wim en Anneke. ,,We zaten allemaal met tranen in onze ogen.”

De twee wonen niet alleen op het schip, Anneke runt er ook een bed and breakfast. ,,De B&B is uitgevoerd met authentieke meubels en aankleding waardoor er een unieke sfeer hangt. Daar kun je nog ervaren hoe men hier oorspronkelijk leefde als schipper van dit schip. Wie hier verblijft, krijgt het ontbijt geserveerd in de stuurhut. Hierdoor ervaar je nog meer het leven aan boord. De B&B is afgescheiden van ons woongedeelte waardoor er veel privacy is.”

Wie het woongedeelte van de twee binnenstapt, of eigenlijk daarnaar afdaalt via een trap, valt direct de meters hoge wereldkaart op. Hierop heeft Wim aangeduid waar hij (alleen of samen met Anneke) is geweest in zijn leven. Hij heeft inmiddels een bedrijf rondom windenergie en is, nu het reizen weer kan, vaker van huis of eigenlijk van boord.

Anneke deelt veel van hun belevenissen op Facebook en Instagram. Zo was er pas een bijzondere groep mensen aan boord. ,,De filmcrew van de serie Oogappels kwam filmen bij ons aan boord. Een van de hoofdrolspelers woont in de serie op een schip, ons woonschip dus”, lacht Anneke. En onlangs stapte de kerkenraad van de Voorhof uit Woudenberg op voor een mooie rondvaart. ,,Dat was ook erg leuk, mooie gesprekken zijn er gevoerd.” Leuk is dat in samenwerking met diezelfde kerk tijdens hun jaarlijkse bazaar op 6 november er prijzen verloot worden waarbij een vaararrangement voor tien personen en een verblijf van twee nachten in de B&B gewonnen kan worden. ,,Ik vind het zo mooi dat we onze bijzondere manier van leven kunnen en mogen delen met anderen”, aldus Anneke.

Ze vertelt veel over hun leven aan boord op woonschip_robbedoes (Instagram) of Woonschip Robbedoes (Facebook). ,,Mijn vijftigste verjaardag vierde ik nog in Woudenberg maar we komen niet meer terug. Het gaat goed met ons hier”, besluit Wim Robbertsen. Niet dat ze nooit meer in Woudenberg komen, hun moeders en andere familieleden wonen er nog.

advertentie