Luisterlijn biedt vertrouwelijke steun

6 juli 2023 om 14:26 Maatschappelijk

WOUDENBERG In 2022 voerden de vrijwilligers van de organisatie de Luisterlijn, maar liefst 333.937 gesprekken dit blijkt uit het jaar verslag. 

 De Luisterlijn is een organisatie die dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar is voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Onderzoek laat zien dat een goed gesprek en een luisterend oor een grote maatschappelijke impact heeft. 

De meeste gesprekken werden gevoerd via de telefoon (298.257), gevolgd door de chat (31.147). Daarnaast verstuurden vrijwilligers 4.533 e-mails. “Er was en is nog steeds grote behoefte aan steun, erkenning, troost of een goed gesprek. Dat zagen we ook toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en mensen zich zorgen maakten”, zegt directeur-bestuurder Leo Noordegraaf. “Daarom zijn we continu op zoek naar nieuwe vrijwilligers om aan die behoefte te kunnen voldoen.”

Het meest opvallende was dat voor het eerst in jaren een grote hoeveelheid van de gesprekken over geestelijke gezondheid gingen. Andere veelbesproken onderwerpen waren: invulling van de dag en relaties (vrienden, familie, liefde). Maar liefst 64% van de telefoongesprekken vond plaats buiten kantoortijden, wanneer instanties en hulpverlening niet of slecht bereikbaar zijn.

Recent onderzoek van onderzoeksbureau SEOR laat zien dat de Luisterlijn grote maatschappelijke impact heeft en gunstige effecten heeft op de gesprekspartners. Zo voelt het overgrote deel (meer dan 80%) zich beter na contact met de Luisterlijn. Meer dan 70% ervaart vermindering van eenzaamheid en/of verbetering van hun mentale gezondheid.

De luisterlijn is een plek die iedereen kan gebruiken wanneer hij of zij daar behoefte aanheeft. Op ieder moment van de dag kan je dan ook een gesprek voeren met één van de vrijwilligers in een vertrouwelijke omgeving. De vrijwilligers van de Luisterlijn zijn dan ook zo getraind om te luisteren en voeren jaarlijks ruim 330.000 gesprekken via telefoon, mail en chat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie