Afbeelding
...

Relatief veel vaccinatieweigeraars in Woudenberg

19 januari 2021 om 14:57 Maatschappelijk

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg staat in de top drie van Utrechtse gemeenten waar in 2020 de meeste weerstand was tegen het Rijksvaccinatieprogramma. Op de gemeente Renswoude en Rhenen na, waren er in Woudenberg de meeste ouders die vorig jaar weigerden om hun kinderen volledig in te enten tegen infectieziekten als polio en mazelen. Dit blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum dat de vaccinatiegraad onder tweejarigen per gemeente in kaart bracht op basis van RIVM-data. 

Volgens de gegevens van Z.I.C. had in Woudenberg 86,2 procent van de tweejarigen al hun inentingen ontvangen. In Renswoude (68,8 procent) en Rhenen (69,8 procent) was dit percentage stukken lager. Om goed te beschermen streeft het WHO naar een regionale vaccinatiegraad van minimaal 80 procent. Mede door deze terughoudendheid zullen ook deze gemeenten mogelijk te maken krijgen met relatief veel inwoners die de coronavaccinatie weigeren, zo denkt het Z.I.C. In Eemnes waren tweejarigen vorig jaar het vaakst volledig gevaccineerd: 97,5 procent van de kinderen had daar alle inentingen ontvangen. 

In 2020 was er op landelijk niveau een kleine toename te zien in het percentage volledig gevaccineerde kinderen. Het draagvlak nam in de provincie Utrecht het meest toe in de gemeente Utrechtse Heuvelrug (+5 procent). Ook in Bunschoten (+4,7 procent) en in Bunnik (+3,4 procent) was de stijging groot. 

In Renswoude nam dit aantal juist af met 5,6 procent. Meer informatie over het onderzoek en de vaccinatiegraad in de rest van Nederland is te vinden op https://www.zorgverzekering.org/onderzoek-vaccinatiegraad/.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie