aankondigingen van Recreatie Reinaerde.
aankondigingen van Recreatie Reinaerde. Hannie van de Veen

'Communiceren met ambachtelijk werk' bij Reinaerde

10 maart 2020 om 16:00 Maatschappelijk

WOUDENBERG Sinds kort is er op de Heijgraeff bij Reinaerde een re-creatieproject gestart van workshops met her te gebruiken materialen.

Het is bedacht door het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer en wordt door fondsen gefinancierd. De naam verwijst naar de 'recreatieve omgeving', maar ook naar het 're-creëren van afval' tot nieuwe dingen.

VLAG UIT De workshops worden gehouden in de hal van het hoofdgebouw, elke donderdag van 10.00-19.00 uur en soms op andere dagen. Als de vlag uithangt is de werkplaats open, maar de kunstenaar kan ook langskomen bij de woningen op het terrein.

Er zijn op 21 en 22 maart activiteiten en op 27 maart zijn ouders en belangstellenden om 16.00 uur uitgenodigd voor een slotpresentatie. Het weekend er na is de werkplaats ook van 10.00-15.00 uur open voor publiek.

Als eerste Duitse productontwerper, social designer en kunstenaar was Robin Weidner drie maanden te gast. Hij studeerde aan de Design Academy in Eindhoven, specialiseerde zich als meubelmaker en deed in Duitsland productontwerp. ,,Ambachtelijk werk is een goed middel om te communiceren en met materiaal om te gaan. Zo leren mensen produceren in plaats van consumeren en leren ze nadenken over waar iets vandaan komt." Hij heeft al vaak mensen betrokken bij het maken van producten.

BOREN EN ZAGEN Weidner logeert in de opgeknapte portierswoning op het terrein, om zo ongedwongen contact te kunnen maken met de bewoners van Reinaerde. Eerst maakte hij samen met cliënten posters voor de workshops en de vlag. Daarna werkte Robin met hen met hout en ontwikkelde 'tools' die boren en zagen voor hen mogelijk maakten. Zo ontstond een nieuwe dagbestedingsactiviteit. Het benodigde hout kwam uit de opslagplaats van de Heijgraeff, maar ook via Peter Sneep bij de gemeente Woudenberg vandaan. Spaanplaat en pallethout zijn niet geschikt.

Het project is een combinatie van hergebruik, kennis, zorg, kunst en design. Weidner liet het hout verzagen tot hanteerbaar materiaal. Daarvan worden speelobjecten of producten voor de omgeving gemaakt volgens een door hem bedacht concept van latjes met gaatjes dat ook bruikbaar is voor basisschoolleerlingen of mensen met dementie.

,,Om mensen met elkaar te verbinden'' nodigde hij de Jan Ligthartschool uit voor een workshop. Bewoners van Reinaerde en kinderen uit Woudenberg waren zo samen bezig. ,,Dat werk bevordert ook hun concentratie.'' Zijn concept wil hij overbrengen op medewerkers, familieleden en anderen, zodat het produceren van deze houten objecten door kan gaan na zijn vertrek, ,,want drie maanden zijn erg kort''. De producten kunnen verkocht worden in het winkeltje van Reinaerde.

Na Robin Weidner gaat kunstenaar Cathalijne Smulders een doek gaat maken dat als 'beschutting' kan dienen. In juli en september gaan Arvid en Marie met muziek aan de slag en als laatste bouwt Dirk van Lieshout met afvalmateriaal een 'mobiele studio voor ervaringen met licht en geluid'.

Robin in de werkplaats in de hal.
De ontwikkelde tool om hout vast te zetten, zodat cliënten kunnen boren en zagen.
De posters voor de workshops.
Dit soort producten kan gemaakt worden.
In de werkplaats.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie