Afbeelding
Roos Koole

Raad komt minima tegemoet met vergoeding eigen bijdrage wmo

24 december 2019 om 07:30 Maatschappelijk

WOUDENBERG Met ingang van 2020 stopt de collectieve ziektekostenverzekering voor minima. Deze door gemeenten aangeboden verzekering was de enige verzekering die dekking bood voor de eigen bijdrage van Wmo-voorzieningen en CAK. PvdA-GL, CDA en SGP maakten zich sterk voor een andere vergoeding van de eigen bijdrage voor deze financieel kwetsbare groep.

Joke van der Heide

Tijdens de raadsbehandeling van de Integrale Verordening Sociaal Domein kwamen zij met een amendement. Zij stelden voor om in de verordening te regelen dat minima voor de eigen bijdrage een beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand. Gemeenten gaan hier heel verschillend mee om, stelde Jan van den Dool (SGP). Zij zijn wettelijk niet verplicht om dit te doen. Op deze manier wordt het in ieder geval wel geborgd. En dat is belangrijk volgens Moniek van de Graaf (PvdA-GL). ,,De eigen bijdrage mag geen drempel zijn om gebruik te kunnen maken van Wmo-voorzieningen. Ook bij volgende colleges blijft de raad zo aan zet."

Volgens wethouder Marleen Treep kon deze toevoeging wel, maar is het niet nodig. De gemeente gaat hier al coulant mee om. Niet alle minima waren verzekerd via de gemeentepolis en via het zogenaamde hardheidsprincipe konden deze mensen hier al gebruik van maken. Jan van den Dool wil echter niet dat het aankomt op de hardheidsclausule, maar dat de Wmo-voorzieningen voor jaren toegankelijk blijven voor deze groep. ,,Daar sta ik voor."

Er werd hoofdelijk gestemd, omdat binnen de GBW-fractie geen overeenstemming was over dit onderwerp. Alleen Arno Vink stemde voor, de anderen tegen. Niet omdat zij hun sociale hart niet wilden laten spreken, maar omdat zij het in de basis goed geregeld willen hebben voor alle verordeningen. Het amendement werd met 11 voor en 3 tegen aangenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie