Afbeelding
Gemeente Woudenberg

Woudenberg staat stil bij vergeldingsactie van 16 oktober 1942

Historie

WOUDENBERG Het is zaterdag 16 oktober. Aan het begin van de middag verzamelden tientallen mensen zich rondom het monument in het bos van Den Treek-Henschoten. Daar stonden zij stil bij de gijzelaars en verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog die op 16 oktober 1942 deze plek de dood vonden. Dit gebeurde als vergelding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. De herdenkingsbijeenkomst werd georganiseerd door Kamp Amersfoort.

Namens de gemeente Woudenberg legde burgemeester Yvonne van Mastrigt een krans bij het herdenkingsmonument. Dit deed zij samen met Johan de Kruijff van Stichting Oud Woudenberg. Burgemeester Van Mastrigt: ,,Op die bewuste 16 oktober was Woudenberg opeens het centrum van oorlogsgeweld. Deze plek en deze herdenking herinneren ons eraan dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar een groot voorrecht. Daarom is het goed dat we deze gebeurtenis blijven herdenken en beseffen dat de vijftien mannen die op die dag de dood vonden, zich ingezet hebben voor onze vrijheid.”

De herdenking werd bijgewoond door nabestaanden, vertegenwoordigers van het voormalig verzet, leden van de Nationale Reserve, vertegenwoordigers van de Stichtingen Gijzelaars Beekvliet en Haaren en Nationaal Monument Kamp Amersfoort, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Woudenberg en belangstellenden. 

Op 16 oktober 1942 werden drie gijzelaars en twaalf verzetsstrijders gedood als vergelding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland. Dit gebeurde vlakbij de Pyramide van Austerlitz in het bos van Den Treek-Henschoten. 

De bezetters wilden met gijzelingen Nederlanders ervan weerhouden verzets- en sabotagedaden te plegen. Zo werden er in mei en juli 1942 ruim 1200 mannen als gijzelaar opgepakt en gevangen gezet in de gebouwen van de katholieke seminaries Beekvliet en Haaren. Velen van hen waren lid van de Nederlandse Unie of hadden zich actief verzet tegen de gelijkschakeling van de Nederlandse vakbeweging in 1940 en 1941. Op 15 augustus 1942 werden er ook gijzelaars gefusilleerd in een bos bij Goirle. Dit gebeurde als vergelding voor een aanslag op een Wehrmacht-trein in Rotterdam.

advertentie