Coen Beckers in actie tijdens de Ronde van Scherpenzeel.
Coen Beckers in actie tijdens de Ronde van Scherpenzeel. Wil Weerd

Alle seinen op groen voor Wielerronde Woudenberg: ‘Dit moet een jaarlijkse traditie worden’

14 september 2023 om 16:32 Evenementen Tips van de redactie

WOUDENBERG Na een afwezigheid van 25 jaar gaat de Wielerronde Woudenberg zaterdag 23 september weer van start. De organisatoren kijken uit naar een fraai evenement. ,,De steun die we krijgen van de gemeente, sponsoren en omwonenden is geweldig. Dit zal één groot feest worden voor alle Woudenbergers.”

Door Job van der Mark

De sfeer is relaxed als de organisatoren van de Wielerronde Woudenberg op een mooie maandagavond bijeenkomen voor overleg. Erik Veldhuizen, Erwin Pater, Reinier Klein, Jan-Willem de Keijzer en Coen Beckers hebben ‘hun’ wielerronde op de rit staan. Enkel de punten op de i hoeven nog gezet te worden door de drijvende krachten achter dit sportieve evenement. Mede-organisator Jonathan Riezebosch ontbreekt dit keer. ,,Het zal een geweldige dag worden voor Woudenberg”, blikt Veldhuizen vooruit. ,,Naast de wielerronde zelf komt er een horecaplein voor een hapje en een drankje, er is muziek, verschillende verenigingen uit Woudenberg zullen zich presenteren – zoals de schaatsvereniging – én er is vermaak voor kinderen. Ook niet onbelangrijk.” 

De Vuelta

In 1996 en 1997 werden voor het laatst wielerrondes in Woudenberg gehouden. En dat is té lang geleden, aldus de mannen van de organisatie. Vooral voor Coen Beckers, door de overige heren unaniem aangewezen als begaafdste fietser van het stel, gaat dit op. Al in 2013 informeerde hij bij de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie) naar wat er nodig is om een officiële wielerronde te organiseren. ,,Daarna is het er niet meer van gekomen, maar nadat ik het er vorig jaar met Erwin over had tijdens de Vuelta die vorig jaar langs Woudenberg voerde, werden de plannen steeds concreter”, aldus Beckers. ,,Je ziet het ook in de gemeenten om ons heen: Scherpenzeel heeft zijn eigen wielerronde, net als Barneveld, Nijkerk, Hoevelaken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus dan kan het hier ook. Dan is het vooral zaak om een goed team bij elkaar te zoeken en aan de slag te gaan.” 

(Lees door na de foto)


Van links naar rechts: Erik Veldhuizen, Erwin Pater, Reinier Klein, Coen Beckers en Jan-Willem de Keijzer. - Job van der Mark

Erwin Pater knikt bij de woorden van Beckers. ,,Weet je wat het is: we wonen natuurlijk in een geweldige wieleromgeving. We zitten zo in de bossen, de Utrechtse Heuvelrug is om de hoek. Ook de Veluwe is prima te bereiken. Dus we kwamen al vrij snel tot de conclusie dat Woudenberg ook een mooi wielerevenement moet hebben.”

Allermooiste plekken

Pater stipt hier iets aan dat voor al zijn mede-organisatoren opgaat: ze fietsen graag in de omgeving van Woudenberg. ,,Ik mountainbike”, vertelt Klein. ,,Ik kan je vertellen dat ik door deze hobby de allermooiste plekken rond mijn woonplaats heb gezien. Dat zijn de kadootjes natuurlijk. Verder fiets ik vooral om lekker mijn hoofd leeg te maken. Ik heb een eigen onderneming (Reinier Klein is eigenaar van Bloemin Hoveniers, -red) en er is niets fijner dan alle stress van me af te fietsen na een drukke werkdag. Dat heb ik echt nodig op sommige momenten.”  
Veldhuizen sluit zich aan bij de ervaringen van Klein. ,,Ik heb best een drukke baan, dus ik herken wat Reinier zegt. Fietsen is een ideale uitlaatklep. Daarnaast word je er fysiek natuurlijk ook beter van.”
Jan-Willem de Keijzer is eigenaar van Meesterknecht Fietsen in Woudenberg. Professioneel is hij voortdurend bezig met tweewielers, maar ook in zijn vrije tijd mag hij graag een rondje trappen. ,,Ik doe allebei: mountainbiken en racefietsen. Het eerste doe ik meestal alleen, wielrennen op de weg is voor mij zeker ook een sociale bezigheid. Het is geweldig om met elkaar een stuk te toeren. Daar komt uiteraard al snel een stukje fanatisme bij kijken. Kleine ‘wedstrijdjes’: wie is als eerste boven bij een kleine beklimming, of bij het plaatsnaambord naast het fietspad een paar honderd meter verderop. Ik denk dat de meeste wielrenners dit zullen herkennen. Dat zijn leuke momenten.”

Rasechte fietsliefhebbers

Het is duidelijk dat de organisatoren van de Wielerronde Woudenberg rasechte fietsliefhebbers zijn. Beckers neemt zelfs met enige regelmaat deel aan serieuze wedstrijden. ,,Ik ben redelijk fanatiek. Probeer mezelf voortdurend te verbeteren en dat is hard nodig, want het niveau in de sportklasse is dit jaar erg hoog. Wij verwachten dit niveau ook in de Wielerronde Woudenberg, want we hebben een sportklasserace voor de echte fanatiekelingen. Daarnaast houden we een localsrace voor de meer recreatieve fietsers uit Woudenberg en omstreken. Het moet een sportevenement worden voor liefhebbers van alle niveaus.”
Ook aan de kinderen is gedacht, met een dikke banden- en loopfietsenrace, én een skeeleronderdeel. Tussen 10.30 en 14.00 kunnen de jeugdige Woudenbergers zich uitleven. Om 15.15 uur gaan de sportklasserijders van start en om 17.00 uur de locals. Het parcours is uitgezet over een afstand van 1700 meter, onder meer over de Willem de Zwijgerlaan en de Stationsweg West. ,,Een mooi deel van Woudenberg, grotendeels het parcours van de laatste wielerronde in Woudenberg”, aldus Pater. ,,Met dit parcours kunnen de winkeliers in Woudenberg die zaterdag gewoon open blijven. Daar hebben we rekening mee gehouden. We ervaren veel support. Sponsoren, omwonenden, winkeliers, de gemeente: de steun die we krijgen is geweldig. Wat ons betreft wordt de Wielerronde Woudenberg dan ook een jaarlijkse traditie.”

Voor alle Woudenbergers

Dat de gemeente enthousiast is over de wielerronde, blijkt ook uit het feit dat wethouder Daphne Boeve-De Kruif bij beide races het startschot zal geven. Belle de Gast, voormalig prof-wielrenster én huidige fietsburgemeester van Utrecht, zal de prijsuitreiking verzorgen. Alle seinen voor een geweldig Woudenbergs evenement lijken dus op groen te staan. Maar waar hopen de heren organisatoren zelf op? ,,Dat alle Woudenbergers een geweldige dag zullen hebben. Fietsliefhebbers of niet, dat maakt niet uit. Dáár is het ons om te doen”, zegt De Keijzer beslist. 

De Wielerronde Woudenberg vindt zaterdag 23 september plaats. Er zijn nog enkele inschrijvingen voor beide races beschikbaar. Vrijwilligers kunnen zich ook nog aanmelden om een bijdrage te leveren aan dit evenement. Zie voor meer informatie en de contactmogelijkheden: www.wielerrondewoudenberg.nl

Job van der Mark
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie